Gegants Immortals és una iniciativa del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona que consta de la recuperació, la restauració i l'estudi de set estàtues-menhir trobades als municipis de Riner, Pinell, Solsona i Cardona. La primera fase, que té una subvenció de la Generalitat de 35.000 euros, consistirà a traslladar-los al santuari del Miracle.

La roda de premsa celebrada ahir al museu va revelar que l'entorn de la comarca del Solsonès és de les zones de Catalunya amb més presència de menhirs. Antoni Caballé, del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, va avançar que l'objectiu final és «donar-los a conèixer i que es puguin visitar».

Segons l'arqueòleg expert en Prehistòria Pablo Martínez, els set elements que formen part del projecte corresponen a sis protoestàtues-menhir i una estàtua-menhir. «Han estat tallades i fins i tot gravades. És per aquest motiu que hem triat aquests set menhirs abans que altres, tot i que estem segurs que es tracta d'un inici i que a partir d'ara ens trucarà gent i ens dirà que ha vist una protoestàtua menhir al seu municipi», va afegir Martínez.

Mapa

Situats en un mapa territorial, hi ha quatre dels set elements al sud-est de la comarca, un dels quals a Cardona, mentre els altres dos s'han trobat a Solsona i a l'oest del Solsonès, gairebé tocant a Bassella. L'estàtua és el Roc de la Mare de Déu, situat darrere l'ermita de Sant Gabriel del Miracle, mentre les sis protoestàtues són la Pedrafita de Su, l'estela de la Costa dels Garrics de Caballol, el menhir del Solà, l'estela de Través-font de Plata, el menhir d'Ardèvol i l'estela de la Vinya del Giralt de Cardona.

«N'hi ha que estan coberts de liquen, molses, que s'han utilitzat com a taula, que s'han trencat a causa del gel i el desgel o que s'han arraconat a la vora de camps de conreu», va continuar Martínez, que va afegir que un exercici «interessant i divertit serà situar tots els menhirs en una cambra fosca i il·luminar-los amb llanternes per identificar-ne els gravats».

Si la primera fase consistirà a transportar-los tots al santuari del Miracle, les següents s'encarregaran de la restauració, així com del desenvolupament de propostes per donar-los a conèixer «parlant amb els propietaris, tornant-los als llocs d'origen o organitzant exposicions», va afegir Martínez. Segons el director dels Serveis Territorials del departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols, el desenvolupament projecte té un abast que va més enllà de quatre anys.

Passos

Abans de la presentació oficial de «Gegants Immortals. Recuperació, restauració i estudi de diverses estàtues-menhir», els darrers mesos el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Solsona ja havien declarat Bé Cultural d'Interès Local els set elements per protegir-los. «Depenent dels estudis arqueològics, potser agafaran una protecció encara major», va afegir Caballé. La presidenta del Consell, Sara Alarcón, va concloure que per un projecte «d'aquesta envergadura ha calgut molta coordinació, per avançar en la idea de museu-territori».