Narcís Prat, una referència en el tema de l'aigua i el seu aprofitament i estalvi, va visitar Solsona com a ponent de la jornada Masies + Sostenibles. El catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona va desglossar la factura de l'aigua per tal que els assistents «coneguin el que paguen i per què ho paguen», segons Prat.

«Pensem que és important que la gent sàpiga on van els seus diners quan paga una factura de l'aigua i això ens ajudarà a entendre-ho i a ésser-ne conscients», va afegir Jordi Vilalta, gerent del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.

Davant d'una vintena d'assistents, Prat va començar explicant que el 40% del que paguem de la factura de l'aigua va cap a les escombraries, un fet desconegut per la majoria de ciutadans i ciutadanes. «Connectar-se a la xarxa sol valdre més del que acabes pagant per l'aigua que consumeixes», va afegir el catedràtic, que va asse-nyalar que per poder estalviar aigua, els ajuntaments haurien de disminuir el cost del primer tram i augmentar el cost per metre quadrat d'aigua en el segon tram.

«No hi ha cap incentiu a la factura de l'aigua que afavoreixi l'estalvi, hauríem de reformular-la», va continuar, perquè la gent que estalvia ho fa per consciència, però no per cap mena d'incentiu a l'hora de pagar, segons Prat, la qual cosa afavoriria encara més l'aprofitament d'aigua.

Conscienciació

«Vam triar el tema de l'aigua perquè ara ja feia temps que no se'n parlava gaire i, com que a final de l'any passat hi havia una bona sequera, vam veure que podia interessar a la gent», va dir Jordi Vilalta quan es va presentar el cartell de la jornada Masies + Sostenibles, que es va celebrar ahir a la Sala Cultural de l'Ajuntament de Solsona en el marc de la Fira de Sant Isidre.

La primera conferència va ser del meteoròleg Francesc Mauri. Mauri va parlar de l'aigua al Mediterrani i dels efectes que hi té i hi tindrà el canvi climàtic. També va exposar diverses mesures que poden servir per fer-hi front i millorar la gestió i estalvi de l'aigua. Un dels elements que va sorprendre més el públic va ser la relació entre bosc i aigua que van exposar tant Mauri com Prat, que diu que el fet que hi hagi més bosc que abans fa que acabi menys aigua al riu quan plou, perquè una gran quantitat es queda als arbres. «L'equilibri entre camps i boscos més pelats, sobretot de sotabosc, afavoriria que baixés més aigua pels rius i rieres», va explicar Prat. La darrera conferència va anar a càrrec de Carles Godoy i Anna Feu, arquitectes especialitzats en sostenibilitat en masies.