Com veu els boscos del Solsonès?

El Solsonès, contra tot pronòstic, s'ha convertit en comarca cabdal pel que fa als boscos. La presència del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb més d'un centenar de titulats superiors, ja diu molt. Tinc una percepció optimista de la comarca.

Tenim bona salut forestal?

Ens podria preocupar la infestació de processionària, que, en gran part, se sol relacionar amb l'increment de temperatures. Les comarques centrals ho estan patint molt. Per altra banda, tot i que no es diu gaire, aquests pins aguanten l'atac. Malgrat la pèrdua de fulles menjades per les erugues, després rebroten.

No té depredadors?

Sí, però no poden afrontar-ne tanta quantitat. Els cucuts són pocs perquè cada parella ocupa una extensió molt gran. I s'ha vist que les mallerengues marxen quan hi ha l'atmosfera tan carregada de pèls urticants. En aquests casos, el bosc et diu «estic malalt».

I la solució?

Actualment, el país està aturat en molts aspectes, incloent-hi la ciència. El drama dels nostres ecosistemes és que no segueixen els ritmes electorals. El paisatge del segle XXI és expressió de la història natural però, sobretot, de la història social.