Una de les ponents de la jornada organitzada al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Solsona ha estat Emma Roca, que, juntament amb dos socis més, ha creat l'empresa Gratacool a Bell-ver de Cerdanya. S'encarreguen de la comercialització de la gavar-rera o gratacul, el fruit del roser silvestre o rosa canina. Els seus creadors l'anomenen «la vitamina C de la muntanya».

Roca, que és bioquímica i cor-redora de muntanya, relata que la idea de comercialitzar la polpa de la gavarrera els va venir arran d'un descobriment dels pagesos de la Cerdanya, que es van fixar que la guineu ingereix el fruit durant els períodes hivernals.

La ponència d'ahir va situar l'empresa Gratacool dins del paraigua del projecte Clúster Sol dels Pirineus, que va ser oficialment constituït al gener del 2018, però sis anys abans ja havia començat a fer els primers passos. Es tracta d'una iniciativa transfronterera entre els Pirineus catalans i francesos, amb l'Alta i la Baixa Cerdanya, el Capcir i l'Alt Conflent. El projecte té, com a centre de l'activitat, la creació i venda de productes i serveis relacionats amb la salut i el benestar.

La intervenció d'Eva Roca, d'una durada de trenta minuts, va precedir la de Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant. Talavera va explicar el seu projecte de recuperació de plantes oblidades. Un dels seus objectius és apropar de nou aquelles plantes utilitzades abans en la gastronomia, tornar-les a portar a les cuines per fer uns plats de quilòmetre zero, «recuperant valors dels nostres avis».