L'Escola Agrària del Solsonès serà la primera de Catalunya i Espanya a impartir el cicle de grau superior dual de Gestió Forestal i del Medi Natural. Els estudis començaran el curs vinent (2018-2019) al centre situat al municipi d'Olius i tindran una durada de dos anys i 2.000 hores.

La seva directora, Isabel Rovira, ha explicat a Regió7 que la formació dual proporciona experiència i perspectives d'inserció laboral als alumnes, «als quals sovint els demanen experiència quan acaben els estudis i no en tenen. Es tracta d'un model d'èxit originari del centre d'Europa que permet vincular la formació professional amb el teixit productiu, i a Espa-nya fa uns cinc anys que ha aparegut. És com una recuperació de la figura de l'aprenent».

La iniciativa ha sorgit de la demanda del sector forestal, «on falta gent treballant», ha afegit Rovira. Així, entitats com el Consorci Forestal de Catalunya, l'Associació Catalana d'Empreses de Treballs Forestals (Acetref) i l'Associació de Rematants i Serradors de Catalunya (Arescat) han donat impuls a la creació dels estudis duals. Entre associacions i empreses han ofert unes 25 places per a alumnes, perquè combinin estudis i pràctiques.

L'Escola Agrària del Solsonès explica que bona part de les hores de formació, gairebé les equivalents a un curs, es realitzen a l'empresa. «Mentre que el primer any és sobretot presencial a l'escola amb 100 hores de pràctiques, el segon curs la formació es combina entre l'escola i l'empresa», assegura Isabel Rovira.

El centre ha hagut d'adaptar el currículum al mòdul de la formació dual, juntament amb Ensenyament. «Ja hi havia alguna escola, dins el departament, que feia dual. Per exemple, a l'Empordà cursen un cicle sobre Indústria Agroalimentària amb un 100% d'inserció», ha conclòs Rovira.