El procés de participació del Solsonès començarà una nova etapa a final del mes de juny, ja que el termini màxim per poder prioritzar les vint-i-una propostes recollides és el 30 de juny del 2018.

Es tracta d'un procés participatiu que va iniciar a final del 2016 i ha anat aturant-se a cada localitat de la comarca per parlar amb els ajuntaments, les entitats i els habitants a títol particular per promocionar accions de desenvolupament territorial.

Durant els darrers mesos s'han recollit propostes d'actuacions comarcals a cada un dels 15 municipis, s'han fet comissions temàtiques per desenvolupar-les i el 22 d'abril passat es va celebrar la convenció de municipis, en què es van compartir els principals resultats i es van començar a prioritzar les diferents propostes.

Les 21 propostes que s'hi van presentar es classifiquen en diversos eixos, relatius al desenvolupament econòmic local, a un territori connectat, a la qualitat de vida o a un territori educador, entre d'altres.

Comissions

El consultor en desenvolupament local, Santi Villa, va donar importància al fet que són «propostes que han sortit de la gent, amb idees i textos escrits a la manera dels seus autors i autores». D'aquesta manera, després que els mateixos participants i habitants les hagin proposat, és moment de «prioritzar-les i crear comissions de treball per desenvolupar-les», continuava Villa durant l'explicació del projecte. Les propostes de més consens seran els projectes pels quals es començarà a treballar.

Així, el Consell Comarcal del Solsonès aposta per a un nou model de governança, amb l'objectiu d'impulsar i fomentar la participació ciutadana en la presa de decisions que afecten al territori. La sol·licitud per entrar al cens es pot fer presencialment al Consell Comarcal del Solsonès o a través del web solsones.eixams.com. Un dels objectius és definir una estratègia comarcal de forma conjunta i inclusiva.