La Fundació puntCAT ha entregat aquest dijous els primers ajuts destinats a projectes sense ànim de lucre que tenen com a objectiu comú trencar la barrera digital a Catalunya. La filosofia de l'entitat és reinvertir l'excedent que obté per la gestió del domini .cat en la mateixa comunitat catalanoparlant a la xarxa. En aquesta ocasió, ha repartit 90.000 euros entre set projectes dels més de setanta que s'han presentat a la primera convocatòria d'aquestes subvencions. D'entre els guardonats, hi ha un projecte per impulsar la Viquipèdia a les escoles, l'aposta pel desplegament de xarxes Wi-Fi i el de desenvolupament d'una interfície per estimular el moviment de persones que pateixen paràlisi cerebral.

A la sala d'actes del Museu Picasso de Barcelona, l'entitat que gestiona el domini .cat ha fet públics els noms del guanyadors dels primers Ajuts puntCAT. En declaracions a l'ACN, el director de la fundació, Jordi Iparraguirre, ha explicat que l'objectiu d'aquests guardons és 'reinvertir' amb la societat que fa créixer el domini .cat i ha destacat que els projectes guanyadors beneficiaran a tota la comunitat catalana d'Internet perquè tothom podrà ser-ne usuari i ajudaran 'a desenvolupar la societat de la informació i del coneixement'.

Un jurat format per professionals del sector TIC i acadèmic ha estat l'encarregat de decidir a qui atorgar els premis. En total s'hi ha presentat 74 projectes i, tot i que només se n'han pogut escollir set, si bé Iparraguirre ha destacat la l'alta qualitat de tots ells.

L'Associació Amical Viquipèdia ha rebut un dels ajuts amb un projecte que pretén promoure l'ús de l'enciclopèdia col·laborativa a les escoles entre d'altres objectius, com la creació d'una xarxa de punts de contacte entre les comunitats locals i la Viquipèdia.

Els Amics de la Lectura i dels Llibres han rebut un dels premis per digitalitzar part del patrimoni bibliogràfic alguerès. També es beneficiarà de la reinversió de puntCAT l'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral, amb un treball que preveu desenvolupar noves interfícies per estimular el moviment de persones que pateixen paràlisi cerebral a través d'un programari ja desenvolupat en una fase posterior del projecte.

La Fundació Comtal comptarà amb finançament per un programa d'alfabetització informàtica per a veïns i veïnes del casc antic de Barcelona, centrant bona part dels esforços en la inserció sòcio-laboral dels beneficiaris del projecte.

La Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net rebrà també un ajut per a crear un complement per a Mozilla Firefox i Mozila Fennec. En el mateix àmbit, l'Associació per a l'Expansió de la Xarxa Oberta comptarà amb suport per impulsar equipaments Wi-Fi per donar cobertura a esdeveniments esporàdics que posaran a disposició d'entitats i organitzacions.

L'Associació Tecnologia per a Tothom (TxT) rebrà finançament per a la creació d'un lloc web 2.0 per fer possible la reutilització de material informàtic i l'intercanvi de coneixements directe entre persones i organitzacions socials.

La Fundació puntCAT acompanyarà a aquestes entitats durant l'execució de cadascun dels projectes per assegurar una 'bona gestió dels recursos i maximitzar la probabilitat d'èxit dels projectes'.

La voluntat és que, després d'aquesta primera edició, aquests ajuts es convoquin amb caràcter anual.