La Comissió Europea (CE) té la intenció de prohibir que la xarxa social Facebook vengui als anunciants les dades privades dels seus usuaris, excepte consentiment exprés d'aquests.

Segons la CE, la xarxa social utilitza un programari a través del qual recopila informació relacionada amb opinions polítiques, creences religioses i opcions sexuals, sense tenir en compte el nivell de privacitat que cada usuari estableix en el seu perfil i la posa a disposició dels anunciants .

La Unió Europea vigila de prop els passos de Facebook en relació a la privacitat dels usuaris. Si diversos països, com Alemanya, han emprès accions legals contra Facebook pel que fa a la privacitat de determinades eines, en aquesta ocasió és la pròpia Comissió Europea qui es preocupa per la informació dels usuaris que la xarxa social ven a tercers.

Per això, la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding vol modificar la directiva europea actual de protecció de dades en relació als avenços tecnològics i vol garantir la coherència en la forma en què empreses infractores són tractades a la Unió Europea.

El proper mes de gener la Unió Europea traurà una nova directiva que prohibirà vendre dades personals als anunciants, llevat que l'usuari doni el consentiment.

Informació als usuaris strong>"Faig una crida als proveïdors de serveis-especialment les xarxes socials-per ser més transparents sobre com funcionen. Els usuaris han de saber quines dades són recollides i processats i amb quins fins", assegura Reding. A més destaca que els consumidors europeus haurien de veure les seves dades altament protegits independentment del país on visquin o en què es trobin les empreses que tracten les seves dades personals.La informació analitzada i emmagatzemada per Facebook no es limita als detalls personals dels usuaris o el que "li agrada" o "no li agrada" en els seus murs. La xarxa social també recull informació sobre els seus antecedents familiars, amics i detecta canvis en el seu estil de vida, el que li permet, per exemple, incloure publicitat sobre fotògrafs de noces en el compte d'una futura núvia. Tot el que la gent comparteix amb els seus amics en Facebook és controlat per les empreses, es conserva, i pot ser utilitzat amb fins comercials.