Les noves tecnologies fan possible seguir en directe des de casa, a través de càmeres web, la vida diària d'animals al seu medi natural, una cosa que és ja un costum i un entreteniment per a milions de persones. La més seguida del món, amb 239 milions de visites en l'últim any, és la que ofereix imatges en directe de la cria i creixement dels pollets d'una família d'àli-gues calbes d'Iowa (EUA), ha assegurat a EFE Bob Anderson, el director del Raptor Resource Project, un projecte per conservar les aus rapinyaires pioner en l'ús de webcams a nius.

Les càmeres web o webcams, que emeten imatges en directe a través de la xarxa, són una potent eina de divulgació, conservació i investigació per a científics i institucions. A Espanya també hi ha projectes similars, com el del parc del Garraf, un espai natural pioner en permetre la visualització per internet de nius d'àliga cuabarrada.

Aquests projectes permeten obtenir amb precisió dades sobre la biologia de les espècies sense molestar-les, ha declarat Josep Torrentó, biòleg del parc. Un altre objectiu és, segons el biòleg, poder seguir de manera continuada els contratemps de la parella al niu per detectar-los i solucionar-los "ràpidament".

Així mateix, les càmeres s'usen amb fins de sensibilització, com la que el projecte Alçant el vol de SEO / Birdlife va instal·lar en un niu d'àguila imperial al parc nacional de Cabañeros (Ciudad Real). Torrentó ha comentat que les càmeres fan arribar a la gent "el que d'altra manera no podria veure" i s'aconsegueix sensibilitzar i apropar la vida de les àguiles a la població.

La tecnologia utilitzada "és bastant cara" per ser molt específica per al medi natural.