El neurocirurgià Manuel de la Torre utilitzarà un equip amb l'última tecnologia per a la intervenció quirúrgica a la qual avui, diu-menge, sotmetrà el rei Joan Carles per tractar-lo d'una hèrnia discal, fet que permet abordar l'operació amb la màxima "certesa, seguretat i fiabilitat".

El mateix doctor explica a la seva pàgina web professional les característiques de l'O-Arm que s'utilitzarà, un avançat dispositiu que combina l'escàner amb imatges tridimensionals i permet al cirurgià conduir l'instrumental assistit en tot moment per la màquina, com si "veiés" a l'interior del cos del pacient.

Es tracta d'una tecnologia única a l'estat espanyol i que només es troba disponible en mitja dotzena d'hospitals de tot el món, amb la qual el doctor De la Torre va dur a terme a la clínica La Milagrosa de Madrid, només l'any 2011, 73 intervencions quirúrgiques i la implantació de 508 cargols amb un èxit absolut en el cent per cent dels casos, segons explica.

Aquest mateix any, el neurocirurgià que operararà el cap de l'Estat va abordar un total de 632 intervencions, el 98 % de les quals van ser reeixides i de les quals 399 van correspondre a cirurgia lumbar.

El sistema O-Arm proporciona "imatges multidimensionals en dues dimensions i volumètriques en tres dimensions", així com "imatges fluoroscòpiques", tot això en temps real, explica el mateix neurocirurgià a la memòria de la seva activitat referida al 2011.

"Així, podem veure l'anatomia del pacient en tot moment, comprovar l'estat de la cirurgia i verificar els canvis quirúrgics abans que el pacient surti del quiròfan", subratlla l'especialista.

A més a més de la precisió que s'obté en les maniobres del cirurgià, aquest mètode permet tenir la certesa que l'instrumental no danya en absolut les estructures neurològiques del pacient i es té la garantia que quedaran "absolutament indemnes" després de passar pel quiròfan.

D'aquesta manera, amb la seguretat que l'instrumental actuarà sempre en el lloc precís i amb la trajectòria exacta, el doctor De la Torre podrà aquest diumenge "rebaixar" el sortint herniat del disc que pressiona el canal vertebral i alliberar les arrels nervioses comprimides per l'estenosi.

Els avantatges d'O-Arm, descrit pel doctor com "el model més avançat de neuronavegador que existeix en el mercat", són operacions més curtes i "amb millors resultats finals", a més d'una cirurgia "menys invasiva" i una recuperació més ràpida del pacient.

L'aparell disposa d'un pòrtic en forma de gran anell que s'obre i es tanca al voltant del pacient, i manté així l'equip estèril dins del camp quirúrgic, i el seu escàner pot fer un escombrat circular complet al voltant del cos en només 13 segons.

Amb aquest sofisticat equipament, el doctor De la Torre s'enfrontarà al quiròfan a l'hèrnia discal en columna lumbosacra i a l'estenosi de canal que té el monarca, el tractament més adequat per a la qual s'ha considerat que és la cirurgia.

Què li passa, al rei?

Una hèrnia discal és el resultat de la degeneració i la pèrdua de les propietats elàstiques del disc interverterbral; és a dir, de les estructures fibroses que, a la manera de coixins, hi ha entre les vèrtebres, i que tenen la funció d'esmorteir els moviments de la columna.

Els traumatismes o l'edat redueixen l'elasticitat d'aquests discos intervertebrals i poden fer que es fragmentin, es desplacin fora de la seva ubicació i comprimeixin estructures nervioses, la qual cosa ocasiona dolor.

Quant a l'estenoni de canal, es tracta d'una disminució del calibre normal del canal vertebral.

Per tractar aquests problemes s'opta per la cirurgia, quan altres mesures terapèutiques anomenades "conservadores", com el repòs, la medicació o la rehabilitació, han fracassat, amb l'objectiu d'alliberar les estructures nervioses comprimides per l'estenosi.

Quan la Casa del Rei va anunciar que Joan Carles I havia de ser operat, el cap del Servei Mèdic d'aquesta institució, Miguel Fernández Tapia-Ruano, va assenyalar en una nota que, després de concloure les proves i exploracions al monarca, l'equip mèdic havia determinat que el tractament "més adequat" era la cirurgia.

Aquesta serà l'onzena operació a què se sotmet Joan Carles de Borbó i Borbó des dels anys vuitanta, i la segona en poc més de tres mesos, després que el dia 23 de novembre fos intervingut al maluc per implantar-li una pròtesi a l'hospital Sant Josep USP de Madrid, per part del traumatòleg Ángel Villamor.

Com llavors, la nova intervenció es farà en un hospital privat, la clínica La Milagrosa, a càrrec del prestigiós neurocirurgià Manuel de la Torre, que disposa d'un ampli currículum professional i que té tota la confiança de la Casa del Rei, on va treballar diversos anys com a metge a la Zarzuela.

D'altra banda, el rei va ser atès dimecres passat a l'hospital madrileny USP San José pel traumatòleg Ángel Villamor per solucionar una luxació al maluc esquerre, on li havia implantat una pròtesi fa tres mesos, que es va resoldre en menys d'una hora sense necessitat de cirurgia. Fonts de la Casa del Rei van explicar que el monarca va anar al centre sanitari perquè es va sentir incòmode.