Molt s'ha dit i escrit sobre el nou vaixell insígnia de la coreana Samsung, però del que no s'ha parlat molt és que en aquesta ocasió la gran sorpresa està en el programari, i no en el maquinari.

L'escalada de potència, velocitats i mides de pantalla estava arribant al sense sentit de tenir telèfons mòbils que ja gairebé servien per a tot menys per trucar per telèfon, i potser per això en aquesta ocasió Samsung ha decidit tirar la resta en el contingut del nou Galaxy S4, i no tant en el seu continent.

Comparat amb el seu predecessor, aquest nou telèfon intel ligent que es posa a la venda al nostre país, i que suposa l'inici d'una gran aliança entre Samsung i Telefónica, té una pantalla més gran -no molt més gran-, un millor processador -no gaire millor- i una major durada de bateria -no gaire més duradora-.

Però sent sincers, tampoc necessitava molt més. El Galaxy SIII era un superclasse, un telèfon que millorava en molt a la majoria de terminals que hi havia al mercat -incloent-hi els de Samsung- pel que el S4 no necessitava massa piruetes circenses pel que fa a maquinari es referia. No hi ha dubte que en Samsung eren conscients, i per això han apostat tot a una dada segura: el de l'experiència d'usuari.

El terme, que va popularitzar el desaparegut -i enyorat- Steve Jobs, és en gran mesura la clau de tot. El nou Galaxy S4 no sorprèn per la seva potència, la seva velocitat o la seva pantalla. Sorprèn pel paquet de programari que porta. Aplicacions com Story Album, que guarda fotos en una mena de línia temporal o la nova xarxa social gratuïta anomenada ChatON, ofereixen noves experiències.

Seguint aquesta línia de donar-li més valor al 'què es pot fer' en lloc del ''com és' el telèfon intel · ligent, el Galaxy S4 incorpora un entrenador personal que ens va controlant en tot moment què menjar o què entrenament realitzar. Interessant, sens dubte, de la mateixa manera que l'aplicació WachOn que ens permet controlar qualsevol aparell de casa nostra amb el telèfon.

A tot això cal afegir el nou sistema de reconeixement de veu, el Siri del Galaxy S4. Sota el nom de S Voice Drive, estem davant d'una aplicació que va a salvar més d'una vida al volant. El millor és que per fi hi ha un sistema de reconeixement de veu que no és una porqueria i, malgrat que encara falla, està molt proper a ser 100% eficaç. És sorprenent veure el bé que funciona encara, sent honest, no ho vaig provar en el seu entorn real: un cotxe en marxa, ia ser possible amb les finestretes obertes.

El dispositiu pot esdevenir un gran èxit, especialment si tenim en compte que Telefónica, el cinquè major operador de telefonia mòbil del món, ho tindrà disponible per 26 euros més IVA al mes durant dos anys, un finançament sense interessos que possiblement dispari les vendes.