El destí de l'ésser humà és incrementar les seves capacitats com a ciborg amb els nombrosos dispositius tecnològics que ja ofereix la ciència, assegura Kevin Warwick, investigador i catedràtic de robòtica, que adverteix de la imminent supremacia de les màquines: "els humans han tingut el seu dia i ara hem de millorar i renovar la nostra capacitat amb la tecnologia".

Professor de cibernètica a la Universitat de Reading (Anglaterra), Warwick investiga sobre intel.ligència artificial, robòtica i ciborgs, estructures que combinen matèria viva i dispositius electrònics, fusió de robot i humà que ell ha incorporat al seu organisme en més d'una ocasió.

Kevin Warwick (Coventry GB, 1954) es considera el primer ésser humà de comunicar-se electrònicament amb dispositius com ordinadors, ascensors, portes i enllumenats de llum, que s'activaven automàticament en la seva presència mentre va tenir un aparell intradèrmic d'identificació de radiofreqüència.

Va aconseguir "connectar" el seu sistema nerviós a l'ordinador al qual enviava senyals per controlar objectes o activar el seu propi cervell amb estímuls extrasensorials, com la percepció a ulls tancats.

També ha experimentat en carn pròpia el que considera la primera comunicació "cervell a cervell", després d'enllaçar electrònicament el seu sistema nerviós amb el de la seva esposa.

"Va ser l'experiència científica més emocionant que he viscut", recalca Warwick, que apareix en l'edició 2013 de llibre Guinness dels Rècords per aquesta iniciativa, "la primera comunicació electrònica entre dos sistemes nerviosos".

Mediàtic i divulgador, aposta per incrementar la capacitat sensorial de l'ésser humà, "limitat" per la seva percepció tridimensional, i "només" cinc sentits.

De com evolucionarà la seva recerca, avança que en el futur segur que hi haurà màquines amb intel·ligència més poderosa que la humana, que seran els robots els que prendran les decisions importants i que, si no es busquen alternatives, el que ve serà un món dominat per les màquines, sense participació humana.

En la línia del seu treball, imagina la comunicació cervell a cervell, amb implants. "M'imagino, i tot està per veure, una connexió col·lectiva molt més estreta, amb més capacitat d'entesa. No sé si serem capaços de compartir pensaments, però sí que ens entendrem millor". Més llestos com més capacitat de connexió a la xarxa? "Segurament. La comunicació és un important aspecte de la nostra intel·ligència, augmentar la seva capacitat automàticament significa una millora. Millor comunicació implica major intel·ligència. Tard o d'hora el nostre sistema educatiu canviarà i no necessitarem ni col·legis ni universitats, serem capaços de descarregar arxius i coneixements directament de la xarxa al nostre cervell".

Creu que "el futur està a vincular el desenvolupament de la intel.ligència artificial i la intel·ligència humana, de manera que el resultat combinat, el ciborg, es beneficiï dels avantatges de totes dues, com la possibilitat de pensar en diverses dimensions".

Creu que la ment ha superat el seu medi orgànic. "Hem d'orientar la investigació i el desenvolupament tecnològic cap a com mantenir els nostres cervells vius i actius sense un cos. Definitivament el cos físic és un endarreriment per a la nostra ment. Fins i tot resulta rústic el mecanisme de comunicació. Hem de transformar complexos senyals electroquímics en ones mecàniques de pressió que es transmeten molt lentament, la veu".