Els últims avanços en robòtica, com ara l'últim robot humanoide creat per l'empresa Pal Robotics i que es pot controlar mitjançant dispositius Android o un robot amb aspecte d'un nen normal i corrent de 3 anys i que és considerat pels experts com el més avançat d'Europa, van ser, ahir, algunes de les estrelles més demandades en la trobada mundial del sector de la robòtica celebrada a la capital catalana.

El Mobile World Centre de la ciutat comtal va acollir ahir la segona edició del Barcelona Robotics Meeting 2014, en el qual els visitants de totes les edats que es van apropar fins al recinte firal van poder jugar i interactuar amb els diversos robots desenvolupats per empreses i centres de recerca en l'àmbit de les noves tecnologies i que figuren en les llistes dels organismes capdavanters de tot el món.

Organitzat per la Fundació EducaBOT, i amb al suport de l'ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, la trobada d'aquest cap de setmana ha servit per presentar en societat l'ICub, un robot amb aspecte de nen de tres anys capaç de moure els ulls i el cap com un humà i interactuar amb els objectes.

Aquest, però, no va ser l'únic giny tecnològic a captar l'atenció dels més curiosos. A la cita barcelonina també s'hi va exhibir el Nüka, un robot amb una clara vocació terapèutica amb forma de bebè foca i que ha estat desenvolupat per l'Institut Nacional de Ciència i Tecnologia Avançada del Japó, o el Reem-C, l'últim robot humanoide sorgit de la factoria de Pal Robotics i que és capaç de caminar, pujar escales i fins i tot asseure's en una cadira.

El certamen celebrat al a capital catalana ha sigut també la seu de la Final Nacional de la VEX Robotics Competition, una competició de robòtica educativa dirigida a joves i infants d'entre 12 i 23 anys així com de diversos tallers i conferències enfocats al camp de la robòtica de serveis aplicada a àmbits com les emocions, l'educació, la medicina o la creativitat.

A banda d'aquests, el certamen també va servir perquè els assistents poguessin veure funcionar de ben a prop l'Aisoy1, una màquina dissenyada específicament per actuar com a plataforma educativa per aprendre i per començar a dominar els programes de robòtica social i de creació i control de l'intel·ligència artificial.

La celebració del congrés mundial sobre robòtica va coincidir, ahir, amb l'anunci oficial fet pel servei de Ginecologia de l'Hospital de Bellvitge de Barcelona, posant en valor algunes de les aplicacions pràctiques d'aquesta tècnica. En paraules del seu cap d'àrea, el doctor Jordi Ponce, la utilització d'aquesta tecnologia en el camp mèdic ha permès reduir fins a gairebé un 50 per cent el temps en què es duen a terme les operacions de cirurgia oncològica practicades per aquesta institució.