AudioSnaps és una aplicació per a mòbils i tauletes que pretén revolucionar el món de la fotografia. L'eina permet compartir fotografies a la xarxa incorporant so ambient del moment en què s'ha fet la instantània. L'aplicació es va llençar oficialment el gener i en mig any han aconseguit 200.000 usuaris arreu del món i s'han reproduït les fotografies 5,5 milions de vegades. Els usuaris provenen principalment de Mèxic, Colòmbia i Argentina. En els últims mesos els responsables del producte han arribat a un acord amb un fabricant per a incorporar l'aplicació de sèrie als dispositius i han llençat una actualització que canvia la interfície de dalt a baix. Actualment l'eina no genera ingressos.

Combinar fotografia i so no és nou, en el passat s'havia intentat amb diferents sistemes però mai s'havia aconseguit un format internacional que es pogués reproduir en diferents dispositius. Un dels impulsors de la iniciativa, el molletà Marc Sallent, explica que el procés més difícil va ser crear un format internacional que permetés fer realitat la seva ambició. L'equip de programadors va desenvolupar una manera per incrustar el so en una fotografia en format jpg. Els professionals d'AudioSnaps van convertir-se així en els primers programadors del món en portar a terme la fita. Per això, els joves catalans van patentar el producte. "No tenim res en contra dels vídeos, però aquests són l'eina perfecta per explicar una història i nosaltres treballem per capturar moments", apunta el SEO d'AudioSnaps, Marc Sallent.

Un èxit als mercats llatinoamericans

En mig any l'aplicació ha aconseguit superar els 200.000 usuaris arreu del món i que les fotografies hagin estat reproduïdes 5,5 milions de vegades. Per ordre de més impacte els principals usuaris provenen de: Mèxic, països d'arreu d'Europa, Colòmbia, Argentina i Brasil. En aquest darrer cas, segons indiquen, va influir molt el passat mundial de futbol. Un dels altres indrets on també arrela l'eina és als Estats Units d'Amèrica (EUA). Tot i que allà no s'ha fet inversió per a promocionar l'aplicació Sallent afirma que hi tenen força usuaris i que en un futur compten en poder invertir en aquest mercat.

Gran diversitat d'usuaris

AudioSnaps és gratuïta i està disponible pels sistemes operatius d'Apple i Android. Del gran nombre de fotografies que es publiquen diàriament, la majoria són de nadons i nens petits, concerts i esdeveniments esportius, vacances i paisatges. Des de AudioSnaps revelen que també han constatat diferents fenòmens i posen d'exemple que moltes famílies utilitzen l'aplicació per a donar a conèixer un nadó recent nascut. L'aplicació la fan servir usuaris molt diferents però el target se centra en adolescents i dones de 26 a 32 anys. "Hem trobat gran diversitat de fotos i d'usuaris, des de gent que en penja en un quiròfan fins a persones que es fotografien en un cotxe patrulla", destaca Sallent.

Després del primer període, ara s'ha publicat una nova actualització de l'eina en la qual es potencia la interacció entre els usuaris, amb un canvi total d'interfície i molt més intuïtiva. Per ara descarten incorporar més funcionalitats més enllà de la fotografia amb so.

Sense ingressos "de moment"

Actualment, AudioSnaps no genera ingressos. Segons han explicat, el model que han escollit no es començarà a rendibilitzar fins que "la massa d'usuaris sigui molt més gran, al voltant de 3 o 4 milions". Per aconseguir beneficis, en un futur, l'empresa compta en oferir publicitat o en llicenciar la tecnologia que tenen patentada. D'aquesta manera l'aplicació del jove vallesà podria ser decisiva en el futur de les càmeres dels smartphones, si aquests aconsegueixen acords amb els fabricants. Així, s'espera que a llarg termini, algun fabricant incorpori el sistema patentat per ells a la càmera del telèfon. El que sí que ja han aconseguit és un acord amb el gegant de les telecomunicacions, Sony Mobile Communications. De manera, que des de fa més d'un mes l'aplicació ve instal·lada de fàbrica a tots els terminals de la marca Sony. En un futur esperen que l'acord amb Sony es faci extensiu als altres fabricants i que això els suposi una entrada de capital.

La competència d'Instagram

Els joves catalans apunten que la seva iniciativa es diferencia d'Instagram perquè "AudioSnaps pot capturar so i transmetre millor l'emotivitat d'un moment". Davant de les constants actualitzacions i noves funcions d'Instagram, els del Vallès Oriental subratllen que "estaria molt bé que en algun moment ens poguéssim integrar amb ells". Això sí, destaquen que si el popular Instagram volgués incorporar les fotografies amb so s'hauria de posar d'acord amb ells "perquè tenen patentat el format amb una llicència dels Estats Units".

La dificultat d'emprendre

Els impulsors de l'aplicació asseguren que és difícil emprendre a casa nostra perquè "hi ha determinats negocis que aquí costen molt perquè els inversors tenen poca confiança en els projectes derivats de les xarxes socials, a diferència de ciutats com París, Londres o Berlín". "Amb l'esforç que suposa aconseguir 150.000 euros a Barcelona a d'altres ciutats europees i americanes pots arribar a més d'1MEUR", comenta Sallent. El llançament d'AudioSnaps va ser possible perquè els joves van guanyar un concurs del Mobile World Congress, el Mobile DemoCamp, i posteriorment van tenir accés a la plataforma acceleradora de Telefonica, Wayra.

La idea va sorgir en un bar de CardedeuEls responsables de l'aplicació expliquen que la idea va sorgir mentre esperaven l'arribada d'uns amics en un bar de Cardedeu. Per fer-los enveja de les bones condicions climatològiques, l'estiu del 2011, van enviar-los fotografies. En aquest moment van adonar-se que les fotografies eren fredes i no transmetien "l'emotivitat del moment". Des d'aquell estiu i fins al cap de dos anys, Sallent i el seu soci van treballar per a fer realitat la seva idea per a poder transmetre "fins i tot la brisa que feia en aquell bar de Cardedeu".