Apple ha llançat aquest dimecres el seu nou sistema operatiu per a dispositius mòbils. Segons la pròpia companyia aquesta actualització és la més important que hi ha hagut fins ara. I no els falta raó ja que si per alguna cosa destaca aquest iOS 8 és per incloure moltes característiques que ja eren presents en altres sistemes operatius mòbils -com Android- i que la gran massa d'usuaris d'Apple reclamava amb afany des de fa temps. A més, moltes aplicacions han sofert una enorme transformació que les fan molt més versàtils i atractives.

Afortunadament per a la majoria de mortals aquesta actualització és tan simple com fer un parell de clics. Quan l'actualització del sistema està disponible, ens apareixerà un globus vermell amb un 1 en el seu interior a la icona d'ajustos. Aquest globus crida l'atenció de seguida ja que és possiblement un de les poques icones de la pantalla en què rarament veiem un d'aquests avisos amb alguna cosa pendent. L'actualització de l'iOS 8 es pot fer de dues maneres: a través del programa iTunes o a través d'una xarxa wifi. Ens centrarem en la segona opció ja que és la més còmoda i fàcil d'executar.

L'avís per actualitzar a iOS 8 apareixerà en gran part dels dispositius mòbils d'Apple, fins i tot en alguns amb diversos anys d'antiguitat. Els iPhone que es poden actualitzar a iOS 8 són el 4S, el 5, el 5C i el 5S. Els nous iPhone 6 i iPhone 6 Plus, que estaran a la venda al nostre país el proper divendres, vindran ja amb el nou iOS 8 instal · lat. En el cas de l'iPad, els models que es poden actualitzar a iOS 8 són tots des de l'iPad 2. Només el primer iPad queda fora d'aquesta actualització. A més, l'iPod Touch de 5a generació també es podrà actualitzar a iOS 8.

Còpia de seguretat abans d'actualitzar iOS 8

Malgrat que en altres ecosistemes convé fer una còpia de seguretat abans d'instal·lar una nova versió del sistema operatiu, no sol ser necessari amb els dispositius d'Apple. En molt rares ocasions una actualització del sistema ha provocat la pèrdua de dades en un iPhone o un iPad.

Tot i això mai està de més ser previngut i fem una còpia de seguretat abans d'actualitzar a iOS 8. Per això tenim dues opcions molt senzilles. La primera és connectar el dispositiu al nostre ordinador i, un cop oberta l'aplicació iTunes al PC -Windows o Mac- fer una còpia de seguretat. En la majoria de casos es fa automàticament. La segona opció passa per fer aquesta còpia de seguretat en iCloud, el sistema gratuït d'Apple que serveix per guardar les nostres dades en el núvol.

Un cop feta la còpia de seguretat, i després de comprovar que el propi iPhone o iPad ens ha avisat que tenim una actualització disponible, és hora d'actualitzar a iOS 8. Convé recordar que aquesta actualització només la podrem instal·lar si estem connectats a una xarxa wifi, i a més és important que tinguem el dispositiu connectat al corrent per evitar quedar-nos sense bateria enmig de l'actualització. Això sí seria desastrós ...

Pas a pas: Com actualitzar iOS 8

Obrim ajustos, ens anem a l'apartat "General" i des d'aquí a "Actualització de programari". Comença així el procés d'actualització a iOS 8. Després d'acceptar els termes i condicions del nou sistema operatiu el dispositiu es connecta als servidors d'Apple i comença la descàrrega. La durada d'aquesta descàrrega dependrà de diversos factors: la velocitat de la nostra connexió a internet, la velocitat del nostre router i el model del dispositiu que estem actualitzant. La resta del procés és automàtic: es realitza la descàrrega i després l'iPhone o l'iPad s'actualitza a iOS 8 ell solet. Sense cap problema ni complicació.

En alguns casos pot passar que no hi hagi espai suficient en el dispositiu per allotjar la descàrrega. En aquest cas tenim dues opcions: realitzar l'actualització de l'iOS 8 a través d'iTunes, amb el dispositiu connectat al PC ja sigui per cable o wifi-, o bé alliberem espai. Si hem fet la còpia de seguretat correctament podem esborrar tranquil·lament fotos i vídeos, que solen ser els elements que més espai ocupen en el dispositiu. Però convé assegurar-se que aquestes fotos i vídeos s'han copiat. Una manera de comprovar-ho és connectar-nos a iCloud.com amb el nom d'usuari i contrasenya del nostre compte -la que fem servir per comprar i descarregar aplicacions- i comprovar que a l'apartat "Fotos" estan totes guardades. Si hem fet la còpia de seguretat a l'ordinador, només cal obrir iPhone per comprovar que tot està al seu lloc.

Després reiniciar el dispositiu es començaran a descarregar de nou les aplicacions que havia instal · lades, col · locant en el mateix lloc en el qual estaven abans d'actualitzar a iOS 8. I com per art de màgia ja tens un nou dispositiu. Bé, en realitat és un vell dispositiu que has pogut actualitzar al nou iOS 8, ??però honestament, et sents com un nen amb sabates noves.