Les xarxes 5G seran els sistemes d'interrelació del futur, amb una capacitat mil vegades superior a les xarxes mòbils actuals que permetran una societat en connexió contínua.

Així ho ha assegurat a EfeFuturo el catedràtic de Telefónica-UC3M i director d'IMDEA Networks, Arturo Azcorra, durant la jornada "Xarxes 5G: la revolució de les comunicacions".

Azcorra ha assegurat que aquesta nova tecnologia ens conduirà "a viure en una societat completament connectada, no només entre persones, sinó també amb els objectes que les envolten i els propis objectes entre si ..., es tracta d'una veritable revolució tecnològica i social" .

Aquests sistemes de "cobertura i capacitat gairebé infinites", convertiran el temps i la distància en "alguna cosa irrellevant", ha assegurat el catedràtic.

"Quan aconsegueixes un flux d'informació superior al que una persona pot necessitar o processar amb la seva màquina ja considerem que per a l'usuari és una rapidesa immediata", ha especificat l'expert sobre aquests dispositius que manejaran 5 gigabytes per segon.

Els suports materials per a aquesta tecnologia van des de les "convencionals" Google Glass, algunes de les característiques estan per desenvolupar, fins a "xips que s'implantaran a la persona o cascs la interfície interactua directament amb el cervell".

En aquest sentit, ha explicat que ja "no serà un visor en el qual se superposa la informació a la imatge, sinó que es reconstruirà la pròpia imatge" destacant per exemple els objectes que més ens interessin.

El sistema de comunicació serà similar als traductors de sentits per a discapacitats que, mitjançant sondes, transformen per exemple una imatge en impulsos elèctrics perquè pugui ser captada per invidents.

Els usuaris podran així superar l'anomenada "realitat augmentada" i anar un pas més enllà: "no serà necessari treure l'agenda del mòbil, l'agenda estarà en tu i li posaràs al teu amic només desitjant-ho, un no anirà al metge, estarà sempre en el metge a través de sensors que monitoritzen el teu estat", exemplifica l'expert," seràs un navegador permanentment encès ".

Pel que fa als costos, si tenim en compte que entre el 5 i el 7% de despesa de l'energia total mundial prové de l'actual tecnologia mòbil, "és evident que el 5G no pot ser un luxe, serà assequible per a tothom i, vulguem o no tots estarem connectats", ha pronosticat.

"La humanitat ha demostrat que el 99% de les vegades utilitza la tecnologia per al bé", conclou Azcorra, rebutjant el risc de l'1% restant.