Cada any arriben centenars de milers de queixes a les bústies de l'OCU amb un mateix motiu, la telefonia, sobretot la mòbil, un sector que es consolida com a focus d'abusos i enganys. El catàleg inclou des de trucades molestes de nombres "tòxics", fins als 806 o els missatges que engreixen la factura.

Fraus en molts casos que generen guanys milionaris als múltiples amos d'un "negoci" en expansió i que creix en paral·lel al dels mòbils "intel·ligents". La radiografia de l'assetjament i estafa a través d'aquests dispositius té un "repertori" que tant les forces de seguretat com l'Organització de Consumidors i Usuaris coneixen bé, encara que cap és aliena a les contínues novetats.

Investigadors consultats per Efe resumeixen aquest tipus de pràctiques en cinc grans mètodes:

El frau de la trucada perduda

Rebràs al mòbil una trucada, que no arribes a despenjar i que queda registrada com "perduda". Si tornem aquesta trucada, ens derivarà a números de tarifació especial: són els 806, 807, 906 o 907, que, o bé suposen quatre euros i només amb despenjar, o tenen una factura per minut molt elevada.

Aquesta pràctica compta amb una altra modalitat. En despenjar saltarà un contestador que ens indica que tenim un missatge o un paquet pendent de rebre a casa, per a això hem d'enviar un SMS.

A partir d'aquest moment comencen a cobrar en el teu rebut una falsa subscripció a serveis de missatgeria, els anomenats SMS Premium.

Ofertes de treball que costen

Et diuen o envien un missatge oferint un lloc de treball. Per conèixer més detalls has de trucar a un altre número de tarifació cara. Un truc perquè no et percates que és un 806 i és que en la locució el teu interlocutor no et diu "truca al 807", sinó truca al "vuitanta, setanta-cinc, etc".

Experts consultats adverteixen que les operadores es porten part del benefici d'aquest tipus de trucades, encara que des de fa temps estan més involucrades en frenar aquests abusos davant les reclamacions de clients.

Aplicacions amb virus

Es tracta d'un mètode més sofisticat i del qual no t'arribes a adonar fins que no arriba la factura. Els delinqüents utilitzen una aplicació -pot ser un joc- de les milions que diàriament es descarreguen per introduir un codi maliciós que programa el teu mòbil perquè faci trucades a determinats números sense adonar-te que tu has donat permís per a això.

I és que quan instal·les aquesta aplicació, i encara que no llegeixis la lletra petita, estàs autoritzant la subscripció d'enviaments de SMS Premium, missatges que costen uns 1,40 euros. Fins que no arriba la factura amb el pagament de diversos d'aquests missatges no pots donar-te de baixa en el servei.

L'últim, adverteixen els experts, té com a esquer el nou servei de trucades a través de Whatsapp. Amb el pretext de descarregar una aplicació quan l'activeu, novament ens donem d'alta en missatgeria que inflarà el nostre rebut uns 40 euros.

En cas de adonar-nos-en, el recomanable és desinstal·lar immediatament aquesta aplicació i preguntar a la nostra companyia si ens hem subscrit a algun altre servei.

Números tòxics

En la majoria dels casos no amaguen cap engany, però sí que són molt molestos. Criden gairebé a qualsevol hora des de números aparentment normals que ofereixen publicitat "molt agressiva". Són números que es lloguen, que passen de mans d'empreses de telemercadotecnia d'entitats bancàries a companyies d'assegurances o de telefonia.

Descàrregues amb 'premi'

Es tracta de missatges que arriben al mòbil facilitant la participació en un sorteig o per a la descàrrega d'una pel·lícula o una cançó. Per aconseguir l'objectiu, demanen que introdueixis un codi o clau que aconsegueixes si, com t'indiquen, introdueixes el teu número.

Aconsegueixes descarregar aquesta cançó, però en donar el teu mòbil t'acabes d'abonar a un servei de SMS cars sense saber-ho.