El membre de la Societat Espanyola de Patologia Dual (SEPD), Rosa Fernández Marcote, ha avisat que les noves tecnologies com, per exemple, les xarxes socials i el WhatsApp, estan afavorint l'aparició de casos de dependència emocional.

Es tracta d'una patologia que fa referència a una necessitat malaltissa de cura i protecció en contextos diversos (familiar, relacional, laboral o acadèmic), el resultat del qual provoca una falta de funcionalitat i autonomia en la persona. En aquest sentit, l'experta ha lamentat l'augment de casos que s'estan produint en els últims anys.

"Possiblement hi hagi casos anteriors, però en els últims cinc anys el nombre de diagnòstics, la seva intensitat i complexitat ha crescut bastant. Abans quan es perdia la relació amb un amic o s'acabava un festeig es complia un període de dol, sense contacte, que afavoria la reconstrucció de la vida d'una manera raonable. Ara, sempre existeix la possibilitat de saber una mica de l'altra persona, 'espiar' el seu Facebook, revisar la seva última connexió a WhatsApp o mirar les seves fotos de les vacances", ha asseverat la psicòloga clínica.

I és que, la dependència emocional compleix amb tots els criteris de qualsevol altre tipus d'addicció, sent l'objecte no una substància sinó una persona: desig imparable, necessitat de contacte, pèrdua de control o modificació dels patrons estables de personalitat, etcètera.

"Distorsiona a la persona que la pateix i varia el seu comportament normal en l'entorn laboral, familiar, social i emocional. La persona sol adonar-se que té una relació perjudicial i reconeix a la persona tòxica, però quan intenta trencar el vincle sent que no pot", ha puntualitzat Fernández.

Associació amb altres trastorns

Així mateix, els especialistes en patologia dual estan avançant en la cerca de connexions entre la dependència emocional i altres trastorns de personalitat. De fet, tal com ha comentat l'especialista, "molts" estudis mostren com la dependència emocional apareix lligada a certes característiques de la personalitat i associat a simptomatologia depressiva i ansiosa que ens fa pensar en uns patrons anteriors que faciliten l'aparició del problema.

A més, la dependència emocional està relacionada també amb la violència de gènere. "És un component freqüent i s'aborda en les consultes com les addiccions directament lligades a la violència de gènere. La intervenció tracta de distanciar la persona i ensenyar autocontrol en situacions de risc per evitar recaigudes", ha recalcat.

Enfront d'això, prossegueix, les xarxes socials estan suposant una dificultat afegida en la "deshabituació" de les persones, atès que la possibilitat de contactar per mòbil, Internet, xat i altres xarxes socials fan que la dependència emocional es converteixi en alguna cosa "més impulsiva" per la facilitat en el contacte amb la persona tòxica.

D'altra banda, i tot i que de moment no es pot definir un prototip, Fernández ha comentat que, pel que sembla, la dependència emocional és més freqüent entre les dones. Un fet que, al seu judici, es relaciona amb determinats trets de personalitat de les dones que ho faciliten a nivell cognitiu i emocional.

"Cultural i històricament moltes dones han autoritzat a les seves parelles per portar les regnes de la seva vida i han perdut la seva capacitat de ser autosuficients, creient que necessiten a una altra persona per tirar endavant. Té fins i tot una part romàntica en la qual la dona pensa que la seva parella ho és tot, ha explicat.

En relació a l'edat, els primers casos que s'han registrat en les consultes se situen entorn dels 16 anys, a causa que les adolescents són més vulnerables a la dependència i tenen major accés a les xarxes socials.