Canviar de telèfon mòbil és una cosa que cada vegada fem més sovint. Si decidim quedar-nos el nostre antic Smartphone no hi ha cap problema, però les precaucions arriben quan decidim vendre'l, regalar-lo o simplement tornar-lo a l'empresa.

Missatges, contactes, correus electrònics i fins i tot contrasenyes poden quedar guardats en el nostre telèfon mòbil, és igual si esborrem els arxius o si restablim la configuració de fàbrica.

Si vols saber com eliminar definitivament les dades del telèfon, sigui quin sigui el sistema operatiu, segueix aquests senzills passos.

1. Primer de tot fes una còpia de seguretat (o'backup') de totes les teves fotos, contactes, arxius i tota la informació que vulguis guardar. Així evitaràs ensurts en el futur després d'esborrar per sempre les dades de la mòbil.

2. No està de més recordar una cosa tan senzilla com tancar sessió en totes les aplicacions, correus i xarxes socials que utilitzis. Aquest pas és útil no només quan vols eliminar les teves dades definitivament, sinó també quan deixis el teu telèfon a algú però no vols esborrar totes les teves arxius.

3. Just abans de vendre el mòbil o regalar-lo, recordeu-vos d'esborrar tots els arxius i restablir les dades de fàbrica.

Com esborrar per sempre les dades d'un Android

Android permet esborrar les nostres dades de manera més senzilla que altres sistemes operatius. Abans de res, com ja hem recordat, hem d'actualitzar la nostra còpia de seguretat per no lamentar-nos al esborrar els nostres arxius. Si les teves dades estan vinculades al teu compte de Google podràs accedir-hi de manera automàtica des de qualsevol altre dispositiu que utilitzis.

Si tens una targeta de memòria SD a l'Smartphone recorda copiar també les seves dades, per si l'has de lliurar amb el telèfon.

Abans d'esborrar totes les teves dades pots assegurar-te que ningú tingui accés a elles encriptant el telèfon mòbil. D'aquesta manera, si algú aconsegueix arribar als teus arxius no podrà llegir-los perquè estaran xifrats. Per xifrar teu Android només has d'accedir a Ajustos o Configuració> Seguretat> Xifrar mòbil. Quan aquest procés acabi hauràs d'establir una contrasenya per desxifrar la teva informació.

Ara arriba el moment d'esborrar les dades d'Android definitivament. Per a això existeixen diverses maneres però la més fàcil és anar a Ajustos o Configuració i buscar en el menú l'opció Restaurar les dades de fàbrica.

Com esborrar per sempre les dades d'un iPhone

Abans de res recorda actualitzar la teva còpia de seguretat o'backup'. Un cop fet això, tanca sessió a iCloud. A iOS 7 o en versions anteriors hauràs de prémer Elimina el compte. No esborris manualment les dades del teu compte iCloud abans de sortir-ne. Si ho fas, eliminaràs les teves dades del núvol i ja no podràs accedir-hi.

Per esborrar definitivament les dades del teu iPhone desconnecta els serveis Cerca el meu iPhone (en iCloud), iMessage (En Missatges) o el teu usuari d'Apple (a iTunes i en l'App Store). Tanca sessió també a totes les aplicacions que continguin informació personal: el correu electrònic, WhatsApp, Instagram, etcètera.

Finalment, per esborrar tota la informació del teu iPhone hauràs d'anar a Ajustos o Configuració> General> Restablir> Esborrar contingut i configuració.

Si ja has venut o regalat el teu iPhone i no has seguit els passos anteriors, una opció per quedar-te més tranquil és canviar la contrasenya de l'usuari d'Apple.

Com esborrar per sempre les dades d'un Windows Phone

A l'hora de realitzar una còpia de seguretat dels usuaris de Windows Phone compten amb MyPhone, una aplicació desenvolupada pel mateix Microsoft per sincronitzar tota la informació del telèfon i accedir-hi en línia.

La restauració de les dades de fàbrica pot variar depenent del dispositiu i la versió del sistema operatiu que utilitzem.