La publicació d'unes imatges de la reina Elisabet II quan era nena fent la salutació nazi, animada pel seu oncle Eduard VIII, ha generat una forta polèmica al Regne Unit.

El tabloide The Sun va publicar ahir a la portada una foto presa d'una filmació del 1933 en la qual apareix Elisabet II, llavors de 7 anys, al costat de la seva mare, Elisabet; la seva germana, la princesa Margarita, i el seu oncle, llavors príncep de Gal·les i més tard rei Eduard VIII.

"Filmació secreta del 1933 mostra Eduard VIII ensenyant la salutació nazi a la reina" és el titular del periòdic, que dedica diverses pàgines a la filmació, d'amb prou feines 17 segons.

Pel que sembla, la cinta va ser presa al castell de Balmoral, a Escòcia, on la llavors princesa Elisabet passava les vacances, encara que es desconeix com va poder caure en mans de la premsa.

La publicació no ha estat ben rebuda pel palau de Buckingham, residència de la família real britànica, que va considerar "decebedor que un film gravat fa vuit dècades i aparentment de l'arxiu personal de la família de sa majestat hagués estat obtingut i explotat d'aquesta manera".

En les imatges es veu les petites princeses molt somrients mentre juguen, ballen i imiten la salutació nazi.

"Molta gent veurà aquestes imatges en el moment i context apropiats. Aquesta és una família jugant i en un moment fent referència a un gest que molts haurien vist en les notícies", va afegir el portaveu del palau.

"Ningú en aquell moment tenia idea de com evolucionaria el nazisme. Implicar qualsevol altra cosa és enganyós i deshonest", va ressaltar el portaveu, que va afegir que el servei de la reina i la seva dedicació al benestar del país durant el seu regnat i fins a l'actualitat són realitats que parlen per si mateixes.