La nova i esperadíssima versió del sistema operatiu de Microsoft aterra aquest dimecres 29 de juliol en els equips dels usuaris de Windows 7 SP1 i Windows 8.1 que l'hagin reservat. Es tracta d'una actualització completament gratuïta que porta eines i característiques interessants i noves, com l'assistent de Microsoft Cortana, el nou navegador Microsoft Edge o la nova funció Continuum.

L'actualització a Windows 10 serà gratuïta durant el primer any després del llançament del sistema operatiu, així que encara tens temps de sol·licitar l'actualització si no ho has fet -passat aquest període la llicència et costarà uns 119 dòlars-.

Potser ara mateix estiguis esperant ansiós que es descarregui Windows 10 al teu equip o per contra tinguis dubtes sobre si actualitzar al nou sistema, per això hem recopilat les novetats i canvis que porta Windows 10. Són les següents:

Menú d'inici i centre de notificacions

A Microsoft li van ploure les crítiques per eliminar de Windows 8 el popular -i tan pràctic- menú d'inici. La companyia va haver de recuperar-lo al Windows 8.1 però res va tornar a ser igual. La bona notícia és que Windows 10 manté el menú d'inici, i a més ho ha millorat.

El menú apareix a l'esquerra, en la disposició habitual, i recorda molt al menú d'inici tradicional. Podem dir que es divideix principalment en dues parts: la part esquerra et mostra icones d'aplicacions com Paint o la Calculadora, així com la de la configuració del PC -com a Windows 7, per exemple-; i a la part dreta es troben les rajoles de 'apps' de Windows, les conegudes com 'live tiles' -funcionen com accessos directes o mostren informació actualitzada-.

Les 'live tiles' estan fixades a la part esquerra del menú, per la qual cosa apareixeran quan el despleguem. També podem afegir elements de la columna de l'esquerra a la part dreta del menú (rajola) oa la barra de tasques arrossegant simplement l'aplicació.

A la dreta de l'escriptori es troba el centre de notificacions, on apareixeran els últims missatges i alertes dels programes que utilitzes -com passa en els Macs-.

Cortana

Cortana és l'assistent personal digital de Microsoft que aprèn coses sobre nosaltres conforme anem recorrent a ella. És capaç de recopilar esdeveniments que tens pròxims i avisar-te, o donar-te informació que pot interessar-te en funció del que coneix sobre tu.

Va debutar en els dispositius mòbils amb Windows Phone i ara arriba també als equips d'escriptori amb Windows 10. En una opció anomenada "Llibreta" l'usuari pot afegir informació personal perquè Cortana la tingui en compte, així com eliminar aquella que no vulgui que sàpiga.

Part important de Microsoft Edge, la interacció per veu sembla que es convertirà en un dels aspectes amb més potencial del sistema operatiu i també element principal de l'ecosistema de Windows.

L'assistent personal de Microsoft està a l'altura de la intel·ligència de Siri i Google Now ia partir d'ara estarà completament integrada en Windows 10.

Microsoft Edge

Amb Windows 10 arriba també un nou navegador, Microsoft Edge, un navegador minimalista que promet sobretot una gran velocitat. Entre les seves característiques hi ha el suport d'extensions, la capacitat de realitzar anotacions de forma nativa per compartir-les amb altres usuaris directament sobre qualsevol pàgina web, i el "mode lectura" per llegir continguts, que adapta qualsevol pàgina web com si fos un llibre: amb la informació centrada i sense distraccions en els laterals.

Pel que sembla el substitut d'Explorer no serà de codi obert. Si bé Microsoft ha començat a llançar alguns dels seus productes en altres plataformes perquè els desenvolupadors puguin aportar idees, reportar vulnerabilitats o solucionar errors, la companyia no té en ment fer el mateix amb Microsoft Edge.

Fins al moment Microsoft ha llançat una versió preliminar d'Edge per Windows 10 perquè els usuaris que tinguessin descarregat el nou sistema operatiu poguessin millorar, alertant de problemes o suggerint solucions.

Continuum

Aquesta tecnologia de Microsoft et permetrà connectar un smartphone amb Windows 10 a un monitor, teclat i ratolí per fer que el telèfon es converteixi en un PC. La interfície detecta aquests recursos perquè tant l'escriptori com les aplicacions es transformin per dotar a l'usuari d'una interfície Windows 10 d'escriptori.

Windows Hello (autenticació biomètrica)

Una altra de les novetats serà Windows Hello, un sistema de reconeixement de rostre que permetrà accedir a l'ordinador sense contrasenya, proporcionant un accés instantani.

Aquesta autenticació biomètrica a través de Windows Hello serà possible gràcies a l'autenticació multi-factor que ofereix Windows 10 en col·laboració amb la FIDO Alliance.

Plataforma i 'apps' universals

Windows 10 ha estat concebut com un sistema operatiu multiplataforma per als dispositius de Microsoft. És per és això que per a molts estem davant la versió més ambiciosa del sistema operatiu de la companyia.

A partir d'aquest dimecres 29 el nou sistema operatiu començarà a estar disponible a PC, però s'espera que molt aviat arribi també a 'tablets', els 'smarphones' ia la Xbox.

Asseguren que també funcionarà en les ulleres HoloLens i que serà compatible amb Brillantor, l'ecosistema de Microsoft per l'Internet de les Coses.

El fet que Windows 10 pugui executar-se en múltiples plataformes també ens dóna una idea del que la companyia pretén fer amb les aplicacions. Hi haurà una única Windows Store i diferents tipus de dispositius poden executar la mateixa 'app' ja que totes compartiran codi entre aquestes plataformes -el seu disseny, per descomptat, variará- i l'usuari podrà sincronitzar les dades entre els diferents aparells.

'App' per a Xbox

Amb Windows 10 arriba als equips d'escriptori una potent aplicació que molts estaven esperant: la 'app' per a Xbox. A partir d'ara serà possible jugar a jocs de la Xbox One en equips Windows 10 i més des de qualsevol dispositiu Windows de casa teva gràcies a la nova funcionalitat de streaming -sense estar davant de la Xbox-.

L'app de Xbox per a Windows 10 és també una espècie de xarxa social: podràs veure el teu perfil, on apareixerà el teu progrés en els videojocs, l'activitat dels teus amics o xat de Xbox Live. Tingues en compte que aquesta característica pot trigar una mica a arribar al sistema.

Noves apps per Android

El CEO de Microsoft, Satya Nadella, ha confirmat que amb Windows 10 arribaran noves aplicacions de Microsoft per Android. Recentment la companyia es va posar en contacte amb fabricants com Samsung o Sony per incorporar les seves aplicacions en importants dispositius d'aquestes marques.

Actualment compta amb prop de 10 aplicacions en Android, entre les que es troben OneDrive, OneNote, Office, Outlook i Xbox SmartGlass, mentre que en iOS compta amb més de 60, una diferència notable a la qual la companyia vol posar remei.

Escriptoris múltiples

Microsoft ha afegit la possibilitat d'usar diversos escriptoris virtuals en Windows 10, encara que la funció és encara força limitada, ja que no podràs arrossegar programes entre pantalles diferents, canviar la pantalla de fons de cada escriptori, ni tampoc anar a una pantalla concreta sense tenir de navegar per cadascuna de les pantalles obertes.

Altres canvis

Per reproduir un DVD has d'instal·lar un programari de tercers, com VLC, almenys fins que Microsoft llanci una eina de reproducció, com ja ha promès.

Els gadgets de Windows 7 s'eliminaran i els jocs Solitari i Buscamines seran reemplaçats per la nova edició de videojocs de Windows. Si no instal·lem l'última versió del driver, els disquets també deixaran de ser compatibles.

La suite Windows Live Essentials funcionarà com fins ara, però OneDrive serà reemplaçat pel qual està integrat en Windows 10 i no podrem desinstal·lar.

L'actualització gratuïta de Windows 10 està prevista que arribi als equips que han reservat la versió aquest dimecres 29 de juliol, però és molt probable que no estigui disponible per a tots. Microsoft ha decidit habilitar Windows 10 en diferents fases. A partir d'aquest dimecres 29 comença el desplegament de la versió però l'actualització per a tots els que l'han sol·licitat trigarà més d'un dia, segons va anunciar el vicepresident executiu de sistemes operatius de Microsoft, Terry Myerson.