El mes d'agost és sinònim de vacances per bona part de la població treballadora, però cada cop més aquestes vacances es veuen interrompudes o condicionades pels telèfons mòbils intel·ligents, que permeten o obliguen els usuaris a estar parcialment connectats a la feina. Correus electrònics, missatges breus o fins i tot trucades poden irrompre en el dia a dia relaxat que suposen les vacances. Depèn del tipus de feina, però en moltes ocasions el propi interessat en no perdre del tot el contacte és el treballador. D'altres volen, però no poden o no en saben prou. Per a aquests últims hi ha diverses estratègies que els experts aconsellen seguir.

El professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i psicòleg Manuel Armayones estudia la qualitat de vida i la salut en relació a l'ús de les noves tecnologies, i forma part d'un grup investigador en aquest camp. Segons ell, cada cop els aparells electrònics, i sobretot els telèfons intel·ligents, fan que estiguem més pendents d'ells perquè els deleguem moltes tasques, sense arribar en la majoria dels casos a la patologia, però sí a una dependència que pot perjudicar la nostra vida personal i familiar. En el cas dels mòbils de feina o el mòbil personal usat per a la feina, la dependència pot resultar angoixant per a certes persones, sobretot en períodes de vacances llargues com les de l'estiu.

Armayones creu que cadascú es coneix la seva feina i les seves habilitats i limitacions, i per tant s'autoaplicarà els consells que més li convinguin. Però sí que recomana certes pautes que poden ajudar a moltes persones. Per exemple, considera que és molt difícil desconnectar 100% en un sol dia, passant de l'últim dia laborable al primer de vacances. Així, aconsella que uns quants dies abans d'acabar de treballar es vagin tancant alguns assumptes pendents, o ja es decideixi posposar-los per a després de vacances. També es pot avisar a companys de feina, clients, proveïdors i altres persones quin dia es marxarà i es tornarà de vacances. En marxar, es pot elaborar una resposta automàtica del correu electrònic o del telèfon mòbil explicant que s'està de vacances, canviar l'estat del nostre perfil de 'whattsapp' i avisar que només es truqui per veritables emergències.

Un cop començades les vacances, el psicòleg aconsella no voler desconnectar del tot el primer dia, perquè això pot suposar en alguns casos una angoixa encara més gran. Així, es poden acabar de tancar els últims temes pendents.

Per "visibilitzar" l'estat vacacional, Armayones recomana també, per exemple, suprimir de la pantalla principal del mòbil personal, si es fa servir també per feina, les aplicacions més habituals com correu electrònic, calendari o altres, i passar-les a altres pantalles de l'escriptori. En la pantalla principal es pot canviar el fons de pantalla o situar fotos de les mateixes vacances o 'apps' més útils en aquestes circumstàncies, com guies de viatge, de salut, d'exercici o d'oci, i de xarxes socials per compartir experiències amb familiars i amics.

Com a última opció, Armayones recomana sortir de casa sense el mòbil de feina i si és compartit amb el personal desconnectar-lo o posar-lo en mode 'avió', per no tenir connexió d'internet.

D'altra banda, el psicòleg creu que hem de poder gaudir de la lectura o l'escriptura fora de les pantalles, tant llibres o revistes en paper, encara que siguin per gaudir d'algun aspecte de l'àmbit professional, com fer un petit diari de vacances en una llibreta.

A part d'això, també es recomana pactar amb l'entorn familiar i d'amistats unes mínimes regles per consultar el mòbil per motius de feina, i sobretot complir aquestes normes. Així, es pot intentar mirar el mòbil dues, tres o quatre vegades al dia i en moments on no interrompi cap activitat lúdica, ni una estona de descans o de conversa amb els que tenim més a prop.

Per al retorn a la feina, Armayones recomana alguns dies abans ja anar preparant la ment, i un cop al lloc de treball no avisar a tothom que ja s'ha tornat, sinó primer enllestir les tasques pendents més urgent i més tard posar-se a treballar a ple rendiment progressivament.

Actituds i estratègies diverses

Però totes aquestes recomanacions poden xocar amb la vida diària i les circumstàncies personals i familiars de cada treballador. N'hi ha que surten de casa sense el mòbil perquè els seria molt difícil no caure en la temptació d'usar-lo sovint. D'altres que són autònoms o directius d'empreses estarien massa angoixats o nerviosos si no sabessin res de les seves empreses, i per tant prefereixen mantenir la tranquil·litat a través del contacte amb la feina per després desconnectar amb altres mecanismes.

Un dels aspectes fonamentals per aquest ús o no ús del mòbil per motius de feina durant les vacances és, a banda de la feina en si mateixa, l'actitud dels familiars i amics. La comprensió o el desacord poden fer decantar la balança cap un costat o altre.

Una observació a l'atzar en algun carrer de qualsevol ciutat catalana evidencia que molts dels vianants, siguin homes, dones, joves o grans, van amb el telèfon mòbil a la mà, parlant-hi, escoltant música, mirant-lo, escrivint o simplement portant-lo.

En el que gairebé tothom està d'acord és que en els últims anys la irrupció de la tecnologia ha estat molt ràpida i les relacions humanes i socials costa que s'hi adaptin a tanta velocitat. Per això, els anys també han fet modular l'adaptació a aquests aparells i han provocat tant l'acceptació de la connectivitat permanent com l'aprenentatge de la desconnexió temporal.