La tecnologia està avançant a passos de gegant, tant que no hi ha dubte que el digital es fon cada vegada més amb el món físic. Ara hi ha una nova iniciativa per portar a aquest camp un sentit que fins ara se li havia fet esquiu a la tecnologia, l'olfacte.

Això serà possible gràcies a Ophone, un sistema de comunicació a través de vapors només disponible per a productes Apple. La primera versió del producte ja està en marxa, i de moment, ofereix una gamma d'uns 10.000 olors diferents (flors, menjar, perfums, brisa marina, roba acabada de rentar, etc.). Es connecta per Bluetooth, i es pretén que aquest sistema pugui enviar una combinació de 300.000 olors diferents etiquetats amb una fotografia a través d'aplicacions de missatgeria, com WhatsApp.

Darrere d'aquesta tecnologia es troben David Edgard i Rachel Field, dos professors de la universitat de Harvard i l'Institut Wyss, que són els responsables del desenvolupament d'aquests dispositius en els quals està immersa Kibo Studios, una empresa espanyola que ha invertit en les patents del producte per a la seva distribució.

Segons ha explicat el director de Kibo, Manuel Linares, Ophone és un sistema format per dues terminals carregats amb cartutxos que contenen essències que transmeten les olors que l'autor dels missatges hagi decidit compartir després de la seva composició.

Aquestes essències transmeten l'olor que l'autor del missatge hagi compost, barrejant els que li ofereix la gamma que ja està preestablerta en el dispositiu.

El funcionament és senzill. S'escriu en la popular 'app' WhatsApp o una altra aplicació de missatgeria un text o es fa una foto i, a continuació, es tria entre 32 olors i 8 matisos diferents el que, segons els seus creadors, permet apreciar un total de 300.000 olors, entenent que es poden combinar diversos entre si a l'hora de enviar-los a l'altra persona.

La tasca de Kibo Studios és estendre la funcionalitat d'aquest producte a altres camps de negoci i desenvolupar aplicacions al voltant d'aquest invent, com la publicitat, la medicina i fins i tot la literatura infantil. Així, el director ja avança idees com que les pel·lícules es projectin amb olors diferents en les escenes; cotxes que detectin l'olor corporal i canviï l'ambient de l'automòbil depenent de cada conductor; o llibres infantils que transmetin als lectors les aromes del que expliquen.

El Ophone sortirà al mercat en 2016 i rondarà un preu de 150 euros, encara que de moment només serà compatible amb els dispositius iPhone i iPad.