Són persones negres amb pell blanca i, a causa d'aquest trastorn genètic, són perseguides i assassinades per utilitzar parts del seu cos en rituals i pocions, a Tanzània.

Les xarxes de traficants que ataquen els albins per proveir la bruixeria es comencen a estendre per altres països de la regió.

El mercat negre que trafica amb parts del cos dels albins mou milers d'euros perquè, en ple segle XXI, encara segueix molt arrelada en diversos països africans la creença que els seus ossos tenen poders màgics.

Per una extremitat d'una persona albina s'arriba a pagar més de 3.000 euros, mentre que per tot el cos la xifra és d'uns 60.000 euros, apunten les darreres dades de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Les xarxes de traficants que proveeixen els bruixots tanzans ja s'estenen per diversos països de la regió, entre ells Kenya, on la comunitat albina viu atemorida, especialment en els últims mesos, en què s'han produït una desena d'atacs.

"Estem molt preocupats. És difícil sentir-se segur perquè les nostres vides estan en joc", admet el coordinador de la Societat d'Albinisme a Kenya, Isaac Mwaura.

L'últim d'aquests atacs va passar fa pocs dies a l'oest de Kenya, quan tres homes van assaltar de nit la casa d'un albí de 56 anys i van intentar tallar-li les extremitats.

Afortunadament, va aconseguir fugir i compartir la seva terrible experiència des de l'hospital, on es recupera dels talls al coll, les orelles, els braços i els dits.

"Jo mateix he viscut de prop aquests atacs. Fa poc van intentar segrestar un dels nens albins que viuen amb mi. Per sort, està bé", relata Mwaura visiblement afectat.

Aquest any pot ser el més dur per a la comunitat albina, ja que la celebració de les eleccions generals i presidencials del proper mes a Tanzània ja ha provocat un "notable" increment dels atacs contra albins, segons l'ONU.

Encara que el govern de Tanzània va prohibir la bruixeria el mes de gener i està duent a terme campanyes per posar fi a aquesta barbàrie, alguns polítics continuen recorrent-hi durant la campanya electoral per aconseguir un plus d'avantatge sobre altres candidats.

En un país com Tanzània, un dels més pobres del món, polítics i grans empresaris són les poques persones capaces de pagar grans sumes de diners per aconseguir ossos, cabells o extremitats d'albins.

Tot i que des de començament d'any centenars de curanderos han estat detinguts per aquestes pràctiques i desenes han estat condemnats -alguns a pena de mort-, el drama persisteix en desconèixer-se el nom dels seus clients.

Fins i tot el Parlament tanzà ha abordat aquesta problemàtica i ha demanat als seus membres que no recorrin a la bruixeria per intentar imposar-se a les urnes.

Malgrat que la majoria dels atacs es concentren a Tanzània, el país africà amb més índex d'albinisme, el drama s'està estenent a altres nacions, com Malawi, Burundi i Kenya, on estan sorgint preocupants brots violents.

Els albins no només han de fer front a les altes possibilitats de mort primerenca per càncer de pell, sinó que a més han de lluitar cada dia per sobreviure en un ambient de marginació i persecució.

"Tenim molta por. Demanem a les autoritats del país que ens protegeixin", afegeix Mwaura, que, malgrat les dificultats, ha aconseguit convertir-se en el primer albí al Parlament kenyà.