El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) va dictar ahir una sentència històrica contra la transferència de dades personals de ciutadans europeus als Estats Units, que obligarà Brussel·les a negociar amb Washington un nou marc que garanteixi un millor nivell de protecció. La màxima instància judicial comunitària va invalidar ahir una decisió de la Comissió Europea (CE) que declarava que els Estats Units garanteix una protecció adequada de les dades personals i avalava la transferència d'aquesta informació. La Cort va concloure que l'executiu comunitari no va fer un examen adequat per determinar si els Estats Units garantia efectivament un nivell de protecció dels drets fonamentals equivalent al de la UE en matèria de transmissió de dades personals dels seus ciutadans.

El dictamen de la Cort europea, que és definitiu, respon a la llarga batalla legal contra Facebook que va iniciar el 2011 un estudiant austríac de Dret, Max Schrems, i pot acabar afectant les firmes tecnològiques nord-americanes amb presència a Europa, com Facebook, Apple, Google i Microsoft. Schrems va afirmar als mitjans de comunicació després de conèixer la sentència que la Justícia europea ha enviat un missatge clar: "la vigilància massiva no és possible, va en contra dels drets fonamentals a Europa".

Els EUA es mostren decebuts

El Govern dels Estats Units va defensar ahir la transparència del pacte. "Estem profundament decebuts per la decisió", va afirmar la secretària de Comerç dels EUA, Penny Pritzker, en un comunicat.