Maribel Verdú advoca per la desaparició del tabú de les malalties mentals

La guanyadora de dos premis Goya i nominada a deu interpreta
en la seva última pel·lícula una dona que ha tingut problemes mentals

12.10.2015 | 07:11
Maribel Verdú es mostra sensibilitzada a favor dels malalts mentals

L'actriu espanyola Maribel Verdú, que en la seva última pel·lícula interpreta una dona que ha patit problemes mentals, ha criticat l '"enorme tabú" que segueix existint sobre les psicopatologies en el món.
"El tabú de les malalties mentals ha de desaparèixer", va afirmar l'actriu amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, durant una trobada amb la premsa a Manila, on participava al festival de cinema hispà Película-Pelikula. Verdú, que va dir que "clarament no es parla prou" d'aquestes patologies, interpreta Elia, una dona que ha tingut problemes mentals, en el film Felices 140, una comèdia negra dirigida per Gracia Querejeta.
"Desgraciadament, jo tinc diverses persones al meu voltant que pateixen trastorns de la personalitat, com la bipolaritat, per exemple, i és molt dur per com ho percep la societat d'avui en dia", va afegir Verdú, que era a la capital de Filipines participant al festival.

Un tracte "terrible"
"A més a més la forma que es té de tractar aquests desordres és terrible. Molts paguen una milionada per estar tancats en un hospital quan per a molts seria millor ser tractats a casa", va dir l'artista espanyola.
La intèrpret va apuntar així mateix que el cinema té la "responsabilitat de tractar l'assumpte amb més normalitat perquè deixi de ser una cosa tan tabú".
"Les malalties mentals són molt més comuns del que es pensa i és una cosa que podem patir tots en algun moment", va afirmar.
Verdú participava a Película-Pelíkula, un festival organitzat per l'Institut Cervantes de Manila que s'ha convertit en pocs anys en la major mostra de cinema hispà d'Àsia, amb la projecció de 30 dels llargmetratges espanyols i llatinoamericans més importants del panorama actual.
Entre la trentena de cintes destaquen dues en què participa Maribel Verdú, Felices 140 i Blancanieves, que va presentar davant els espectadors del certamen, amb els quals també va mantenir una tertúlia després del visionat.
L'espanyola va voler destacar la importància d'aquest tipus de festivals que es celebren arreu del món per ajudar al desenvolupament del cinema espanyol, que considera "segueix en crisi".
"Em sembla al·lucinant que gent aquí a les Filipines conegui les meves pel·lícules. Això succeeix gràcies a l'increïble treball que fa l'Institut Cervantes per mig món perquè se sàpiga el que fem a Espanya. És indispensable", va declarar.

Cinema en crisi
"El cinema espanyol segueix en crisi. No crec que estiguem sortint de la crisi, ni Espanya en general ni el cinema del nostre país. Fins que no donin suport a la cultura com se li ha de donar suport, no en sortirem", va reivindicar l'actriu.
Verdú va recordar que Espanya és el país amb més impostos sobre la cultura d'Europa amb un 21 % d'IVA, cosa que va assegurar que "està colpejant no només el cinema, sinó el teatre i la música".
No obstant això, la intèrpret va confessar sentir-se molt afortunada per la seva carrera artística, que va començar quan tenia tretze anys.
"Crec que a la vida la sort juga un paper molt important, i jo he tingut molta sort. He pogut participar en moltíssims projectes interessants", va afirmar.
La seva pròxima pel·lícula serà Abracadabra, una comèdia dirigida per Pablo Berger, amb qui ja va treballar a Blancanieves, que començarà a rodar al juny de 2016.
"Serà una pel·lícula de bogeria. Mai he interpretat un paper així en la meva vida, però de moment no puc explicar molt més", va dir entre rialles.
Maribel Verdú és l'actriu que compta amb més nominacions als premis Goya, un total de deu, i en dues de les ocasions va aconseguir el premi, pel seu treball a Siete mesas de billar francés, de Gracia Querejeta, i Blancanieves.

Projecció internacional
A més del seu treball a Espanya, ha rodat pel·lícules amb directors del prestigi dels mexicans Alfonso Cuarón (Y tu mamá también) i Guillermo del Toro (El laberinto del fauno) o el nord-americà Francis Ford Coppola (Tetro).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema