Els moderns smartphones s'han convertit en els nostres companys gairebé inseparables. Des que disposem de connexió permanent a internet, els mòbils han deixat enrere la seva antiga funció, la de parlar i rebre o enviar missatges, per convertir-se en aparells pràcticament imprescindibles en parcel·les de la vida abans impensables.

A través dels mòbils gestionem una part important de les nostres activitats i tràmits. I a més, segons s'han anat desenvolupat noves i millors aplicacions, s'han convertit, entre altres coses, en les nostres agendes o els nostres àlbums fotogràfics. La seva rellevància ha fet que també el seu funcionament i cura siguin fonamentals.

Una de les majors preocupacions dels usuaris de mòbils és la lentitud. L'ús intensiu, l'acumulació d'arxius o la instal·lació d'aplicacions afecten directament a la velocitat dels dispositius, fet que en ocasions pot acabar amb la nostra paciència.

Però alguns consells poden ajudar-nos a millorar el manteniment i, per tant, el rendiment del nostre dispositiu:

Esborrar arxius i memòria cau

Les fotos, vídeos, música i altres arxius que anem atresorant en els nostres aparells resten moltes vegades un espai que els smartphones necessiten per funcionar de forma òptima.

La solució en senzilla: esborrar tot allò que no és imprescindible. Els ordinadors, discos durs externs o el 'núvol' ens serviran per arxivar els nostres documents.

També ens resultarà útil eliminar les converses de les aplicacions de missatgeria com WhatsApp, sobretot quan s'acumulen converses llargues amb fotos, vídeos o missatges de veu.

Altres arxius que ocupen espai i que es poden esborrar els podem trobar en els dispositius Android a 'Configuració' - 'Emmagatzematge'. Les opcions 'Descàrregues', 'Dades emmagatzemades a la memòria cau' i 'Diversos' ens permeten esborrar aquells arxius que desitgem per alliberar espai.

Eliminar les apps

El nombre d'apps creix cada dia de forma exponencial. N'hi ha de tot tipus i amb funcions molt diverses. N'hi ha tantes que a vegades ens les descarreguem i les oblidem tan sols després d'uns pocs usos. Però mentre romanen instal·lades al telèfon ocupen un espai preciós per al rendiment del nostre mòbil. Eliminar les menys usades ens permetrà accelerar la velocitat de funcionament de l'aparell.

Tancar les aplicacions que no fem servir

Habitualment, fem servir més d'una aplicació a la vegada. Aquests programes seguiran absorbint recursos en un segon pla i, per tant, llastrant el potencial rendiment de l'aparell.

Actualitza el sistema operatiu

Utilitzar el programari adequat és clau per millorar la velocitat del nostre emartphone. En aquest sentit, és convenient actualitzar el sistema operatiu a l'última versió compatible amb l'aparell.

Prescindir dels ginys i fons animats

Els ginys per la pantalla d'Android poden ser molt útils, però també consumeixen uns recursos que alenteixen els nostres telèfons. El mateix passa amb els fons animats.

Reiniciar

El clàssic consell de l'informàtic per al nostre ordinador també funciona amb el nostre mòbil. D'aquesta manera, si reiniciem es forçarà el tancament d'aplicacions que estan funcionant en aquell moment i s'esborrarà i memòria cau que generen.