L'origen de l'aigua de la Terra, una de les grans incògnites de la ciència, podria estar més a prop de conèixer-se després que un grup d'investigadors hagi trobat indicis que el planeta va tenir aigua des de la seva formació, segons un estudi que publica Science.

Els científics han tractat sempre de determinar si l'aigua, que cobreix dos terços de la superfície terrestre, hi era present des de la seva formació o va arribar més tard amb un cometa o un meteorit.

Un equip d'investigadors de la Universitat de Hawaii, als EUA, ha descobert que unes roques de l'illa de Baffin, al Canadà, contenen proves que l'aigua va formar part del planeta des del principi.

Aquestes roques van ser recollides el 1985, de manera que els científics han tingut molt de temps per analitzar-les i concloure que contenen components de les profunditats del mantell terrestre.

Es tracta d'unes de les roques més primitives que s'han trobat a la superfície de la Terra, de manera que l'aigua que contenen és un recurs de gran valor per estudiar els orígens de la Terra i d'on procedeix l'aigua.

"Vam descobrir que l'aigua tenia molt poc deuteri, cosa que indica que no va arribar a la Terra després de formar-se. Les molècules d'aigua van ser portades probablement en la pols que va existir en un disc al voltant del nostre sol abans que els planetes es formessin" , explica en l'estudi la investigadora principal, Lydia Hallis. Amb el pas del temps, aquesta pols rica en aigua s'hauria anat assecant i compactant lentament per formar el planeta.

"Tot i que una bona proporció de l'aigua podria haver-se perdut en la superfície amb l'evaporació per la calor del procés de formació, en va sobreviure prou per formar l'aigua de la Terra", precisa Hallis.

L'equip d'investigadors assegura que amb la tecnologia disponible fa pocs anys no hauria pogut dur-se a terme una anàlisi d'aquesta mena.