La pluja d'estels dels Gemínids, juntament amb la dels Perseids, és un dels espectacles astronòmics més especials de l'any i aquesta vegada la Lluna no entorpirà la seva observació, així que busqui un lloc lluny de la contaminació lumínica i miri el cel.

Com cada any, s'espera una caiguda de meteors o estels fugaços -va començar el dia 7 i acabarà el 17 de desembre- que a la península es preveu que arribi al punt màxim d'activitat durant les nits d'avui i de dilluns, amb 120 meteors per hora, va explicar a Efe l'astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN) Francisco Colomer.

"Es podran veure de mitjana dues d'aquestes estrelles fugaces per minut, no és exactament un xàfec", segons aquest astrònom, per a qui, en qualsevol cas, "resultarà un esdeveniment espectacular".

I és que gràcies al fet que la Lluna estarà a prop de la seva fase nova, el seu hemisferi il·luminat no es percebrà des de la Terra.

La caiguda de meteors és un fenomen habitual i, si el cel és "visible", podem observar en una nit qualsevol un meteor per hora, un ritme que augmenta fins a centenars durant les "pluges d'estels", com passa en aquest cas amb els Gemínids.

Juntament amb els Perseids (durant el mes d'agost), la dels Gemínids és una de les pluges d'estrelles més significatives, segons va defensar Colomer, encara que els primers són més "populars" a causa de les favorables condicions estiuenques que animen a la seva observació. La pluja de meteors, més coneguda com pluja d'estels, s'origina quan la Terra creua una zona de residus resultants del pas d'un cometa o asteroide. La gravetat terrestre atrau aquestes restes, que en entrar en contacte amb l'atmosfera "s'escalfen i brillen".

Encara que la majoria de les pluges d'estels tenen l'origen en una estrella, algunes procedeixen d'asteroides -que són estels exhausts que han perdut tots els seus elements volàtils.

En el cas dels Gemínids, l'origen es troba a l'asteroide batejat com a 3200 Faetont.

Segons Colomer, des de fa anys ha augmentat la intensitat d'aquesta pluja d'estels, tot i que encara no se n'ha trobat la causa: alguns models indiquen que es deu a la influència de la gravetat de Júpiter, que apropa més residus de l'asteroide a l'òrbita de la Terra. Per aquest motiu, aquest expert va animar la gent a mirar el cel, sobretot durant la matinada i el vespre de demà (el final de la nit d'avui a demà i també el començament de la nit de demà a dimarts). Els consells: prescindir de qualsevol instrument com ara prismàtics o telescopis, ja que els estels fugaços "es veuen a simple vista" i, encara que no resulti necessari, estirar-se a terra, ja que permetrà abastar una visió més gran de l'espectacle i "afavorirà l'observació".

Per gaudir d'aquest esdeveniment, Colomer va recomanar anar a llocs sense contaminació lumínica i amb el cel clar, i lluny dels arbres. Aquesta pluja d'estels apareixerà sobre l'horitzó est al vespre, "i es mantindrà al cel durant tota la nit". Qui miri el cel també podrà localitzar els planetes Júpiter i Mart, i a l'est, Venus, "molt brillant". Amb l'ajuda d'uns prismàtics, a més a més, podrà contemplar el cometa Catalina, que durant aquests dies és visible per la seva proximitat a la Terra, va relatar Colomer.