Palerm, la capital de Sicília, sacsejada durant anys per la violenta activitat mafiosa de la Cosa Nostra i l'escenari dels assassinats dels jutges Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, tindrà per primera vegada un museu antimàfia. Es tracta d'un projecte promogut pel Centre Sicilià de Documentació Giuseppe Impastato i que ha estat aprovat recentment per l'Ajuntament de la ciutat, que ha posat a la seva disposició un edifici al centre de la ciutat. Aquest museu, pel qual el Centre sicilià porta lluitant des del 2005, tindrà com a seu el Palazzo Gulì, al centre històric, "un dels palaus més bells" de Palerm i que ha estat "recentment restaurat", va explicar a Efe el fundador del Giuseppe Impastato, Umberto Santino.

"Pensem en un espai en el qual s'expliqui la història de la màfia però sobretot en què es doni importància a la lluita contra la màfia", va relatar Santino.

Aquesta institució cultural disposarà de llibres, fotografies, vídeos, fotocòpies d'actes judicials, registres d'àudio, entrevistes a experts i altres materials que són habitualment custodiats per aquest centre italià. Però no només això, ja que la intenció és que es converteixi en un gran espai d'informació procedent de tot el món i a disposició de tothom.

"La biblioteca i l'arxiu procediran al principi del nostre centre, però estem treballant ja per recopilar altres llibres i materials d'altres organitzacions. Ens agradaria que fos un projecte compartit, amb una gran participació plural, que hi hagi altres fundacions i centres que construeixin amb nosaltres aquest espai públic", va afirmar.

Una mena de Beirut

Santino, un dels màxims estudiosos a escala internacional de la lluita contra la màfia, pensa, a més, que d'aquesta manera l'espai es convertiria en un lloc idoni per a "impulsar i fomentar la investigació per acabar amb la màfia", un mal que, segons Santino, ha transformat Palerm en "una mena de Beirut", amb períodes de guerra als carrers. "Hem viscut els últims anys una guerra de màfia i de sang que han fet de Palerm una ciutat en guerra gairebé permanent". Encara avui, encara que en menor mesura, "la Cosa Nostra exerceix un control ferri" en territori sicilià, tal com va assegurar recentment el fiscal de Palerm Francesco El Voi.