Tens un iPhone de 16 GB i no et queda més remei que esborrar coses cada dos per tres perquè t'has quedat sense espai? T'entenem, amic, no estàs patint sol.

Tant en la gamma d'iPhone 6 i 6 Plus com en els 6S i 6S Plus, Apple ha seguit mantenint la capacitat més bàsica d'emmagatzematge. Molts clients han renegat d'aquesta memòria interna per passar-se als 64 GB, la mida següent, però si has intentat adquirir un telèfon mòbil d'aquests en la seva data de sortida o en els dies següents, t'hauràs adonat que, almenys a Espanya, els iPhone de capacitat mitjana estaven esgotats per tot arreu.

Atès que els de Cupertino no inclouen en els seus terminals cap manera per expandir la memòria, cal apanyar-se amb l'emmagatzematge que ve de fàbrica, el qual ja de per si té una capacitat real més reduïda que el que marca l'etiqueta per emmagatzemar coses com el sistema operatiu o les aplicacions de la companyia.

Si tens problemes seriosos d'emmagatzematge i estàs desesperat o buscant com un boig com fer lloc sense haver d'esborrar tot - o gairebé tot - el que tens al teu iPhone, no et perdis aquests consells per alliberar espai perquè t'ajudaran a solucionar el maldecap .

Actualitza el programari a través d'iTunes

Cada vegada que hi ha una versió de iOS disponible per al telèfon, aquest t'avisa que està disponible. El normal és que vagis a l'actualització i acceptis la descàrrega i instal·lació via OTA (Over-The-Air), però això utilitza molts megues d'espai lliure, ja que sol ser una mica pesat al tractar-se del sistema operatiu del terminal.

Perquè la teva memòria no desaparegui a causa d'aquestes actualitzacions, quan el teu iPhone t'avisi que hi ha una nova actualització esperant-te, connecta'l amb el cable Lightning al teu ordinador, ja sigui Windows o Mac, i obre iTunes.

Quan el programa reconegui que has endollat ??el dispositiu i vegi que hi ha una actualització disponible, et dirà si vols instal·lar-la. D'aquesta manera, la descàrrega es farà a l'ordinador i no en el propi telèfon, aixió l'estalvi d'espai serà considerable - i es notarà més encara a la llarga.

Els serveis en el núvol són la salvació

Puja les coses al núvol. Aquest consell, encara que pugui sonar molt obvi, és una cosa que et donarà força llibertat d'emmagatzematge.

Amb el teu iPhone ve de sèrie iCloud, el servei en el núvol dels de Cupertino. Aquest servei t'ofereix fins a 5 GB gratuïts per guardar les teves coses, sobretot còpies de seguretat de dades (documents, converses de WhatsApp, 'apps' descarregades, etc.), ja que el dispositiu les realitza automàticament a menys que li diguis el contrari.

Per no saturar aquesta plataforma, descarrega les aplicacions de Dropbox i onedrive i crea un compte en, almenys, una de les dues. D'aquesta manera, iCloud ho seguiràs tenint com a mètode de seguretat per si has de reiniciar el teu telèfon, mentre que les fotografies, vídeos o documents els pots tenir en algun dels altres serveis anomenats. Així, podràs accedir als teus arxius sense necessitat d'ocupar tanta memòria al telèfon.

Si, a més, ets dels que consumeix molta música, planteja't el fet d'utilitzar plataformes de música en 'streaming', com pot ser Spotify o Apple Music que, encara que són de pagament mensual, t'ajudarà a alliberar encara més espai .

Desactiva les meves fotos en 'streaming'

Les meves fotos en 'streaming' és una eina d'iCloud per guardar les últimes fotos de la teva galeria en el núvol, a més de tornar-les disponibles en tots els dispositius associats a aquesta mateixa compte d'iCloud quan el terminal estigui connectat a una xarxa WiFi.

Aquesta opció més que ocupar espai en el teu terminal directament, ho fa en iCloud, amb el que si necessites fer còpies de seguretat urgents o amb un pes important, pot ser que tinguis problemes per realitzar-les. A més, si guardes totes les teves imatges i vídeos en el servei en el núvol d'Apple i no en altres, en tenir aquesta opció activada la memòria lliure poc més que volarà i començaràs a emmagatzemar tot en la capacitat interna del teu iPhone, cosa que no t'interessa.

Per desactivar aquesta característica hauràs d'anar a Configuració> iCloud> Fotos> Les meves fotos en 'streaming' i prémer sobre el botó verd per apagar-lo.

Un cop tinguis això fet, si ho vols que els teus arxius estiguin al núvol per accedir-hi des de qualsevol part a ells, prova a descarregar alguna de les altres aplicacions que hem anomenat una mica més amunt.

Neteja l'historial i les dades de navegació de safari

El navegador predeterminat de la companyia, Safari, emmagatzema les dades de les pàgines que consultes, tant les 'cookies' com l'historial, entre d'altres. Aquesta informació, si només és d'una setmana amb un ús regular no suposa un increment tan cridaner de l'emmagatzematge, però si se segueix amb aquest ritme molt de temps, el telèfon ho comença a sentir més.

Per evitar que es guardin massa MB, has de realitzar una neteja de les dades del navegador de manera regular. Hauràs d'anar a Configuració> Safari> Neteja la historia i dades de llocs web i ja veuràs com notes que tens més espai lliure de seguida.

Buida la llista de lectura sense connexió de Safari

A la llista de lectura sense connexió de Safari s'emmagatzemen pàgines webs consultats amb accés a Internet, de manera que quan no es tingui connexió es pugui accedir-hi de nou. Molta gent no és conscient d'aquesta característica i, encara que no ocupi molt la informació guardada, algun mega que altre si que s'emporta.

És bo netejar o buidar aquesta llista amb regularitat, sobretot si es tracta d'alguna cosa que no s'utilitza o, almenys, no en excés. Per això, hauràs de anar-te a Configuració> General> Emmagatzematge i iCloud> Gestiona emmagatzematge> Safari> Edita i prémer sobre el botó vermell que apareix a l'esquerra del rètol "llista de lectura sense connexió".

Elimina i torna a instal·lar 'apps' de forma regular

Quan et passeges per les dades de les aplicacions d'Android, el sistema operatiu de Google et dóna la possibilitat de buidar la memòria clau de les mateixes, cosa que, a més de buidar la teva memòria interna, t'ajuda a millorar el rendiment del telèfon. En un iPhone, en canvi, són molt poques les 'apps' que compten amb l'opció de buidar la memòria clau, de manera que l'única manera d'aconseguir-ho és eliminant-i tornant-les a instal·lar, encara que per això haguem de caminar perdent un o dos minuts de nostre temps. Per esborrar una 'app' només cal mantenir premut la icona i donar-li a la X quan comenci a tremolar.

Fes que WhatsApp no ??es descarregui automàticament els arxius

Tots tenim algun grup de WhatsApp en el qual no paren d'enviar fotografies i vídeos, o m'ho negaràs? Llavors segur que has patit en veure com el teu emmagatzematge lliure queia en picat en els dies de major apogeu, i això que molts dels arxius enviats ni t'interessen o els esborres al moment.

Perquè no s'ompli de gom a gom el teu mòbil, WhatsApp et dóna la possibilitat de triar entre diverses opcions a l'hora de descarregar contingut multimèdia de qualsevol tipus (les notes de veu no compten, ja que es descarreguen sempre). Si vols seleccionar tu quan descarregar aquests arxius, obre WhatsApp i ves a Configuració> Ús de dades i triï quina opció d'auto-descàrrega s'adapta més a tu - perquè no es descarregui res sense que el teu premis la opció de descarregar abans, que és l'ideal per no omplir la teva memòria interna, només cal posar "no" en totes les seccions).

Assegura't que les teves fotos estan totalment eliminades

iOS té una característica una mica peculiar, que és que, quan elimines una foto o vídeo, passa automàticament a un àlbum en el qual s'emmagatzema durant 30 dies fins esborrar-se de forma definitiva, amb el que segueix ocupant un valuós espai.

Cada vegada que esborris una imatge o 'clip', ves a Fotos> àlbum> Eliminat i selecciona-prement sobre ella. L'últim que hauràs de fer serà prémer sobre "eliminar" a la part inferior esquerra i acceptar aquesta eliminació.

Evita utilitzar el Mail per gestionar el teu correu

Mail, el gestor de comptes de correu electrònic que ve de fàbrica amb els dispositius iOS, té un petit inconvenient: descàrrega i emmagatzema els correus electrònics, així com els arxius adjunts dels mateixos, de manera que, si sols rebre molts correus electrònics, el teu telèfon es veurà seriosament perjudicat en l'àmbit de l'emmagatzematge.

Avui en dia hi ha centenars de clients de correu on pots recollir, en un únic lloc, tots els teus comptes dels diferents dominis, com és el cas de myMail, però si no us acaben de convèncer, sempre pots descarregar Gmail, Outlook o Yahoo de forma individualitzada, encara que això suposarà una mica més de memòria utilitzada.

Esborra els arxius temporals

Apple no proporciona cap opció o servei de fàbrica per eliminar els maleïts arxius temporals que tant arriben a ocupar en l'iPhone al llarg del temps, per la qual cosa caldrà descarregar una aplicació de tercers que ho faci al seu lloc.

PhoneClean té un preu de 3,99 euros, però ofereix un diagnòstic molt detallat de l'ús de la memòria RAM, del maquinari, l'emmagatzematge i de les connexions a xarxes. Dins d'aquest diagnòstic t'ajuda a alliberar memòria i a optimitzar el terminal amb tan sols prémer sobre algunes de les opcions. Això sí, assegura't de saber anglès perquè no està traduïda a l'espanyol ni al català.

Si no vols gastar diners, hi ha alternatives gratuïtes, com és el cas del Mòbils Doctor Pro, que fa la mateixa funció, però acompanyada d'altres opcions com a sistema d'alarmes o de lector de codis. També està en anglès i té publicitat.