Els càrrecs per 'roaming' seran eliminats el 2017 gràcies a una recent llei del Parlament de la Unió Europea. Això significa trucades, missatges i dades més barates quan usis el teu 'smartphone' a l'estranger. Oficialment, la prohibició de cobrar aquests sobrecosts entrarà en vigor el juny de l'any que ve, encara que hi haurà un període de transició a partir del 30 d'abril d'enguany.

Però en les teves properes vacances el més segur és que encara hagis d'estar atent al sobrecost que suposa utilitzar el mòbil a l'estranger. Per evitar esglais, et seran d'allò més útils aquests deu consells per reduir el cost del roaming durant la Setmana Santa.

1. Baixa-t'ho tot amb antelació

Abans de marxar, investiga tot el que et faci falta saber sobre la teva destinació a la xarxa i baixa't els mapes i les guies turístiques al telèfon per poder usar-los en manera fora de línia quan arribis.

2. Comprova els ajustos

Hi ha algunes aplicacions per Smartphone que segueixen gastant dades a l'estranger (i és molt car) a pesar que no les estiguis fent servir en aquell precís moment. La millor forma d'evitar-ho és apagar del tot les dades en roaming. No dubtis en preguntar-ho al teu operador com es fa si no estàs segur de saber fer-ho.

3. Usa una xarxa wifi

Accedir a Internet a través de 3G o 4G amb el teu telèfon costa diners, però usar una xarxa WiFi local generalment no. Investiga com apagar el 3G/4G i com es fa per encendre el wi-fi abans d'anar-te'n.

4. Contracta un paquet de dades

Si tens una idea aproximada de quantes dades usaràs quan estiguis fora, tots els operadors de telefonia mòbil ofereixen bons de dades a un preu fix que es poden comprar amb antelació.

5. Canvia la SIM

Pots comprar una targeta SIM de prepagament que ofereixi un bon preu d'accés a Internet a l'estranger, però necessitaràs tenir un mòbil alliberat abans de poder usar qualsevol targeta SIM que no sigui la teva.

6. Navega només per les pàgines mòbils

Hi ha moltes pàgines web conegudes que tenen versió per a mòbil dissenyades per Smartphone que requereixen l'ús de moltes menys dades que la versió web estàndard. Si la teva pàgina favorita té versió mòbil, usa-la.

7. No obris els arxius adjunts

Baixar-se un arxiu adjunt a un correu electrònic pot suposar una gran pèrdua de dades. Així que tret que sigui quelcom crucial, espera a tornar a casa.

8. Tingues molt de compte amb els nens

Si els teus fills són fans dels jocs en línia o de les xarxes socials, no caiguis en la temptació de mantenir-los entretinguts amb el teu telèfon. Et pot costar un ull de la cara!

9. Mantingues el teu telèfon i la teva reputació fora de perill

Perdre el Smartphone o que te'l robin a l'estranger pot comportar factures de dades molt elevades. I el que és pitjor, pot danyar seriosament la teva reputació si guardes les contrasenyes del correu electrònic i les xarxes socials al telèfon. Porta el teu telèfon en un lloc segur mentre viatgis i usa un administrador de contrasenyes per protegir la teva identitat a la xarxa.

10. Deixa el mòbil a casa

Si el viatge no és de negocis, sempre pots prendre't un respir de la teva vida d'internauta durant una o dues setmanes i deixar el teu telèfon ben guardat a casa.