Els problemes d'emmagatzematge en els telèfons mòbils estan a l'ordre del dia. Moltes de les desenvolupadores d'aquests terminals segueixen optant per treure al mercat smartphones de capacitat més limitada, amb 16 GB o fins i tot menys, la qual cosa pot arribar a suposar més d'un maldecap a l'hora d'emmagatzemar fotografies, música i aplicacions, entre uns altres.

Mentre que els mòbils d'Apple no permeten l'ús de cap tipus de targeta SD per augmentar aquesta memòria de sèrie, hi ha terminals amb Android que sí inclouen una d'aquestes ranures, encara que segueixen sense ser tots els telèfons del mercat.

Amb els dispositius de Google cal tenir especial cura amb l'emmagatzematge. Si salta constantment el missatge que hi ha molt poc espai lliure, a més que no es podrà instal·lar cap aplicació més, pot ser que les ja existents deixin de funcionar com cal, sobretot pel fet que la sincronització es desactivarà i alguns avisos, notificacions o SMS podrien no arribar mai fins que la situació de la memòria sigui millor.

Si pateixes perquè no et cap ni una sola fotografia més al teu mòbil i no tens opcions per ampliar la memòria -o ja tens la teva targeta al límit, qui sap-, dóna un cop d'ull a aquests consells per tenir més espai lliure en el teu telèfon Android i no haver-te de preocupar cada vegada que vulguis emmagatzemar un nou arxiu o descarregar algun programa o app.

Puja els teus arxius al núvol

Dropbox, Google Drive, One Drive... Els serveis d'emmagatzematge en el núvol són molt nombrosos i la majoria d'ells compten amb una aplicació per a telèfons mòbils que fa fins i tot més senzill el seu ús. No t'ho pensis; puja els teus arxius al núvol.

Si ets dels quals escolta molta música o emmagatzema centenars de fotografies i vídeos, t'hauràs adonat que la teva memòria minva a passos de gegant, per la qual cosa has de parar atenció a l'assumpte. La millor manera d'alliberar tot l'espai que aquests i altres arxius ocupen en un smartphone és guardar-los en un d'aquests servidors.

Depenent del que ocupi el teu contingut, hauràs de pensar si amb el servei gratuït de cadascun d'aquests serveis en tens prou o si necessites contractar una ampliació a canvi de determinat preu. Una altra opció és que creïs un compte en més d'un i que distribueixis o segreguis els teus arxius en cadascun d'ells, de manera que, per exemple, a Dropbox hi guardis les imatges, a Google Drive els arxius de text i a One Drive els vídeos i música.

Esborra la memòria caché de les aplicacions

A diferència de iOS, el sistema operatiu mòbil d'Apple, que no permet esborrar la caché de la majoria de les seves aplicacions, Android ho posa molt fàcil si tens Android 4.2 o una versió superior.

Les dades de caché són aquelles dades guardades i l'accés de les quals ha de ser ràpid per part del sistema - per exemple, les necessàries per obrir les aplicacions més recurrents del telèfon mòbil -. Si esborres aquestes dades, l'obertura de certes apps o l'ús de les mateixes per a altres funcions del sistema es veuran lleugerament ralentits, però a canvi alliberaràs un bon pessic de la memòria.

Per a això, has d'anar a Ajustos > Aplicacions i, una vegada aquí, anar seleccionant cadascuna de les aplicacions - sobretot les que més utilitzis, ja que hauran emmagatzemat més memòria d'aquest tipus - i prement sobre l'opció 'esborrar caché'.

Elimina del dispositiu els arxius que no usis

Quantes vegades hauràs consultat alguna pàgina web o hauràs obert un mail i se t'ha descarregat algun tipus de fitxer o document que has consultat i has oblidat completament? Encara que no l'usis, ocupa espai.

Dóna un cop d'ull per la secció de descàrregues del teu mòbil i elimina tot allò que no tornaràs a necessitar. Quan hagis buidat aquesta carpeta, passa també per la d'imatges, que segur que hi ha més d'una que no t'interessa - sobretot les que procedeixen de grups de WhatsApp on ningú sembla callar mai -. I no t'oblidis dels vídeos i la música, que en la majoria dels casos és el que més espai utilitza.

Recorda també, si utilitzes algun servei en el núvol per guardar les teves coses, que pots esborrar del dispositiu la còpia ja segura en aquesta plataforma, de manera que no tinguis les coses per duplicat.

Desinstal·la i esborra dades de les aplicacions

Candy Crush, Clash of Clans, Piano Titles 2... Tots aquests i d'altres jocs han estat o estan de moda, però tard o d'hora els has deixat d'usar i, encara així, els segueixes tenint en el teu mòbil. Si hi jugues, esborra'ls!

Sembla un consell ximple, però molta gent tendeix a emmagatzemar 'escombraries' o coses que fa temps que no es plantegen utilitzar per si algun dia tornen a això. Si això ocorre, si vols tornar a jugar a alguna cosa o a usar determinada app, descarrega-la de nou, no fa falta que la guardis indefinidament.

A més, determinades aplicacions com Facebook o Snapchat tendeixen a guardar una quantitat bastant elevada de dades. Si el teu mòbil es ralenteix i salta constantment el cartell que et queda poc espai, esborrar les dades de les aplicacions pot ser una bona solució. Això sí, app de la que n'esborris les dades, app que quedarà com recentment sortida de fàbrica, és a dir, que et tocarà tornar a iniciar sessió, per exemple.

Fes un cop d'ull a les aplicacions que més memòria ocupen per iniciar aquest procés. Hauràs d'anar a Ajustos > Aplicacions i anar seleccionant una a una. Si el total de les dades et sembla molt elevat, prem en l'opció de “esborrar dades” i notaràs com el teu emmagatzematge intern ho agraeix de seguida.

Neteja les dades emmagatzemades en el navegador

El navegador és una de les aplicacions que més dades acaben acumulant a causa que no només emmagatzema l'historial i les contrasenyes, sinó també la memòria caché, els rastres de cookies o les dades de formularis enviats i rebuts. Vaja, una barbaritat d'informació.

Aquestes dades poden esborrar-se, de manera que el teu espai lliure sigui una mica més ampli. Si uses el navegador genèric que inclou el teu terminal, hauràs d'obrir l'aplicació i anar a Ajustos > Seguretat i privadesa i esborrar les diferents dades, com són la caché, les 'cookies', les dades de formularis i l'historial, presumiblement un a un, encara que pot dependre de quin navegador hagi posat la desenvolupadora del terminal o la teva operadora.

En canvi, si uses Chrome, l'eliminació d'aquest tipus de coses és més senzilla, ja que apareixerà tot en una única pantalla. Una vegada tinguis oberta l'app de Google, ves a Configuració (els tres punts de la cantonada superior dreta) > Privadesa > Esborrar dades de navegació. Aquest últim aspecte sortirà en una finestra emergent en la qual apareixeran diferents opcions com les ja nomenades o esborrar contrasenyes guardades/historial. Marca les que t'interessi eliminar - pensa bé el tema de les contrasenyes, que potser després això suposi una empipada per a tu - i prem sobre el botó inferior.

Uses Chrome? Activa l'economitzador de dades

Google Chrome dóna la possibilitat d'economitzar les dades en la versió mòbil de Android. Quin ús té? Bàsicament que es redueix la quantitat de dades descarregades quan es visita una pàgina web, amb el que s'emmagatzema menys contingut i s'ocupa menys memòria.

L'opció ve desactivada de fàbrica, per la qual cosa hauràs d'activar-la per tu mateix. Per a això, veu a Ajustos > Configuració > Economitzador de dades i canvia l'opció predeterminada.

Instal·la un netejador

Els netejadors a Android fan una funció molt bona, ja que s'encarreguen d'arxius temporals de forma més o menys automàtica (depenent del programa que utilitzis). A més, també optimitzen el telèfon, de manera que, a més d'alliberar espai d'emmagatzematge, també t'ajuden amb el rendiment en qüestions de RAM o a no executar aplicacions que no t'interessen en segon pla.

Algú pot pensar, “si el que vull és buidar i netejar, per què instal·lar quelcom que ocupa espai". Encara que és una bona observació, aquest tipus de programes t'ajudaran més a la llarga, ja que no emmagatzemaràs escombraries sense que ho sàpigues o sense saber on estan per eliminar-les, motiu pel qual encara que l'app ocupi una mica d'espai, et sortirà rendible.

Són molts els netejadors de tercers que poden donar-te un cop de mà a Android. Algunes de les opcions que avui dia són valorades positivament són CCleaner, The Cleaner i Clean Master.

No deixis que WhatsApp descarregui arxius automàticament

Quants grups en els quals no paren de passar fotos i vídeos tens? El de la família mínim, no? Segur que algun que un altre més també cau i que tens la carpeta de fotografies repleta d'imatges o vídeos de gatets.

Això, si visites dia després de dia la teva galeria d'imatges per rememorar-les no està malament, però si simplement ho emmagatzemes per guardar-ho i ni tan sols t'interessa o saps que s'ha descarregat, genera una despesa innecessària d'emmagatzematge, la qual cosa no és d'agrair precisament.

WhatsApp, tret que li diguis el contrari, descàrrega al teu mòbil automàticament els arxius rebuts en les diferents converses de l'aplicació. Per desactivar aquesta opció, hauràs d'anar a Ajustos > Xats i trucades > Descàrrega automàtica i, una vegada tinguis les diferents opcions davant, desactivar tan amb WiFi com amb dades mòbils aquest tipus de descàrregues.

Utilitza Facebook Lite com app per a la xarxa social

Facebook és una de les aplicacions que més memòria tendeix a ocupar, tan en caché com en dades de la pròpia app. Si estàs molt necessitat en el que a emmagatzematge es refereix, tens una possible solució: desinstal·la Facebook i instal·la Facebook Lite.

És una aplicació oficial pensada per a llocs amb xarxes de connexió molt inestables o que carreguen molt a poc a poc, per la qual cosa no ofereix les mateixes funcionalitats i estètica que el programari habitual. Encara així, ocupa menys d'1 MB la instal·lació, amb el que si ets usuari casual, potser et pots plantejar deixar de banda alguna que altra petita cosa a canvi de la reducció en el consum d'espai.

Esborra els missatges de text

Què? Esborrar els SMS? Però encara se segueixen usant? Doncs sí i potser més del que t'imagines en un primer moment.

Encara que els SMS entre amics o familiars ja no estiguin a l'ordre del dia pel terreny que han anat guanyant les aplicacions de missatgeria instantània, les empreses de paqueteria, per exemple, solen utilitzar aquest servei per notificar l'hora a la qual faran efectiu el lliurament d'un paquet, però també s'usen missatges de text a manera de confirmació de pagaments en internet, entre altres exemples.

Aquests missatges queden emmagatzemats a la memòria interna del telèfon mòbil, per la qual cosa, a la llarga i si no s'esborren amb relativa assiduïtat, poden ocupar una mica d'espai que potser et sigui més útil per a una altra cosa.

No t'ho pensis i esborra'ls. No és quelcom que consultaràs habitualment, per la qual cosa, com a norma general, no els trobaràs a faltar.