A mesura que la tecnologia ocupa un lloc creixent en les nostres vides, augmenta també la preocupació per la privacitat de les nostres dades a Internet. Els mòbils atresoren cada vegada més informació relativa a les nostres vides: fotos, vídeos i multitud de dades associades a aplicacions amb les quals gestionem part de les nostres tasques del dia a dia.

Dins la nostra bossa o les butxaques carreguem, doncs, amb informació sensible la pèrdua de la qual pot suposar un seriós contratemps. Aquestes dades, no obstant això, no només poden estar en risc en el cas de pèrdua o de robatori, sinó que es veuen exposades també a la possibilitat que siguin accessibles a través d'eines més sofisticades, les que permeten un accés remot des d'altres dispositius.

Més enllà de les revelacions d'Edward Snowden sobre la presumpta capacitat dels governs per accedir als mòbils dels ciutadans, existeixen algunes eines que permeten revisar o manipular smartphones aliens des d'altres equips connectats a Internet.

De quines aplicacions es tracta?

Existeixen aplicacions senzilles que permeten fer el seguiment d'un mòbil des d'un altre. D'aquest tipus són els programes que permeten, per exemple, controlar nens o gent gran, i que habitualment serveixen per conèixer la ubicació de les persona en qüestió. Igualment els que faciliten la localització d'un aparell concret en cas de pèrdua, com Find My iPhone. Aquestes eines són visibles pel propi usuari, que pot desactivar-les.

Aplicacions més avançades, com MobileSpy (per Android), Mspy i unes altres donen un accés més complet a mòbils aliens, uns permisos que poden arribar permetre el control complet del dispositiu i de la informació guardada en ell. Això sí, la seva instal·lació requereix la manipulació de l'smartphone objecte del control i no deixen un rastre visible per a un usuari mitjà. La seva utilització pot fregar la il·legalitat perquè, en principi, només estaria permès per a fills menors d'edat o persones tutelades. En ocasions, també poden ser utilitzats en algunes empreses com a eines de treball.

Aquestes apps avançades ofereixen un accés gairebé complet a les dades i informació dels terminals, com l'historial de navegació a Internet, i fins i tot permeten gravar converses o prendre fotos de forma remota.

A més de les apps, existeix malware que pot allotjar-se en els nostres mòbils sense que ens n'adonem. Es tracta d'utilitats que poden ser utilitzades per ciberdelinqüents amb una finalitat lucrativa, fins i tot a través del xantatge.

Com saber si m'estan espiant?

Per saber si ens estan espiant sense que ho sapiguem, podem dur a terme una sèrie de comprovacions, encara que no sempre depèn de nosaltres descobrir-ho sense l'ajuda d'un expert.

Abans de tot, haurem d'estar atents a alguns senyals que ens poden servir d'alerta:

-Bateria. Si notem que sobtadament el mòbil consumeix més bateria del que és habitual i no trobem l'explicació en les apps que utilitzem o en un ús més intensiu, haurem de posar-nos alerta.

-Consum de dades. Igualment, un consum de dades més nombrós del previsible pot avisar-nos d'un ús de la xarxa aliè, ja que aquestes són imprescindibles en la transmissió de dades que requereixen aquestes aplicacions.

-Temperatura elevada sense estar en ús pel seu portador. Això podria ser un senyal que el mòbil està sent manipulat de forma remota.

-Examinar exhaustivament les carpetes amb un explorador de fitxers i revisar qualsevol document sospitós.

Per prevenir ser espiat, és recomanable usar antivirus o antimalware per detectar i eliminar aplicacions malicioses. A més, és convenient usar una contrasenya segura.

Tampoc cal usar xarxes wifi que no siguin segures, i cal evitar en la mesura del possible permetre l'accés al mòbil a ningú sense que estiguem presents.