Una investigació publicada per la revista científica The Lancet revela que el 2025 una cinquena part de la població mundial serà obesa si la taxa de persones amb sobrepès segueix augmentant al ritme actual.

L'estudi, que analitza les tendències a nivell global i regional de l'Índex de Massa Corporal (IMC) en adults majors de 18 anys entre 1975 i 2014, conclou que entre aquests anys el nombre de persones amb obesitat ha passat de 105 milions a 641 a tot el món.

En concret, la proporció d'homes obesos s'ha triplicat en passar del 3,2% al 10,8%, i la de dones s'ha doblat, del 6,4% al 14,9%, en els últims 39 anys, alhora que la proporció de persones per sota del pes recomanat ha retrocedit un terç tant en homes (13,8% a 8,8%) com en dones (14,6% a 9,7%).

Amb aquestes dades, The Lancet apunta que el 2025 el 18% dels homes i el 21% de les dones seran obesos, i que més del 6% dels homes i el 9% de les dones seran diag-nosticats d'aquesta malaltia en la seva modalitat severa.

Per països, el 2014 Xina era el que tenia el nombre més elevat de persones amb sobrepès, amb 43.200.000 homes i 46.400.000 dones.

Darrere del gegant asiàtic es troba Estats Units, amb 41,7 milions d'homes i 46,4 de dones amb obesitat.

A més, més d'un de cada quatre homes amb obesitat severa i gairebé una de cada cinc dones amb el mateix problema a nivell mundial viuen als EUA.

La investigació revela que gairebé una cinquena part dels adults obesos de tot el planeta (118 milions) habiten en només sis països, de parla anglesa i amb ingressos econòmics elevats: Austràlia, Canadà, Irlanda, Nova Zelanda, Regne Unit i Estats Units.

Així mateix, al voltant d'un quart de la població amb obesitat severa (50 milions) també viu en aquests països.

Segons l'estudi, el 2025 el Regne Unit tindrà el nivell més alt de dones amb obesitat a Europa (fins al 38%), seguit d'Irlanda (37%) i Malta (34%).

La població britànica juntament amb la irlandesa també se situarà al capdavant dels estats europeus amb el nombre més elevat d'homes amb aquesta malaltia (38%), seguits per Lituània (36%).

En comparació, el 43% de les dones i el 45% dels homes dels EUA seran obesos el 2025.

Pel que fa a Espanya, The Lancet subratlla que en menys de deu anys el 29,5% de les dones i el 31,6% dels homes patirà aquesta malaltia crònica. Un dels autors de l'estudi, el professor de la School of Public Health a l'Imperial College de Londres Majid Ezzati, va remarcar que en els "últims quaranta anys s'ha canviat d'un món on prevalia la gent que estava per sota del pes adequat a un escenari on hi ha més obesos".

"S'han d'implantar de forma ràpida noves polítiques que frenin l'augment del pes i que incloguin un entrenament en la cura de la salut i el menjar sa", va explicar.

La dieta canvia el cos

Per cert, que la dieta imposada per la glaciació va provocar característiques anatòmiques en el Neardenthal que el van diferenciar per sempre de l'Homo Sapiens, segons suggereix un estudi de la Universitat de Tel-Aviv.

Els Neardenthals eren morfològicament més robustos, amb una caixa toràcica més àmplia i una pelvis més extensa, conjunt definit pels investigadors com "de campana" -en relació amb la forma de "barril" dels Homo Sapiens.

En aparença, tots dos eren força semblants, van conviure en el temps i es van aparellar, si bé el Neardenthal tenia un crani més ampli i nas prominent, encara que no van ser aquestes les diferències que van cridar l'atenció dels investigadors.

"El Neardenthal era més robust i més pesat malgrat que era més baix, i això s'atribueix a la necessitat de caçar grans preses i transportar enormes peces", apunta el doctorand Miki Ben-Dor, principal autor de la investigació.