Movistar cobrarà als seus clients per excedir el consum de dades de telefonia mòbil determinat en els seus contractes, segons està anunciat l´operadora als seus abonats i ha denunciat aquest dimarts l´associació de consumidors FACUA. Fins ara, excedir el límit de consum de dades mòbils no suposava cap penalització econòmica per als usuaris, que únicament veien reduïda la seva velocitat de navegació quan s'esgotaven els megues contractats.

A partir del 18 d´abril, els clients de Movistar hauran d´abonar 1,5 cèntims d'euro per cada mega addicional que consumeixin per sobre de la seva tarifa fins a un límit d'un gigabyte (l´equivalent a un consum de 15 euros).

FACUA ha denunciat que aquesta decisió de Movistar és "unilateral, abusiva i imposada directament als seus clients" i ha avançat que ha denunciat el fet davant la Delegació General de Consum de la Comunitat de Madrid i davant la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació (SETSI).

L´associació de consumidors defensa que "amb aquesta imposició es vulnera el dret dels consumidors i usuaris a rebre només aquells béns o serveis que hagin contractat expressament, i no els que els vénen donats de manera obligada".

Així mateix, l´associació de consumidors considera "il·legal" l´actuació de Movistar, ja que hauria preferible que l´operadora oferís opcionalment aquest servei addicional i n´informés als seus clients. "D'aquesta forma, només els que haguessin estat interessats en contractar-lo, podrien fer-ho", sentencia el comunicat de FACUA.

Segons el comunicat de l'associació, el Reial Decret Legislatiu 1/2007 de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris diu expressament que "la imposició al consumidor i usuari de béns o serveis complementaris o accessoris no sol·licitats té la consideració de clàusula abusiva".