Una empresa d'Igualada ha creat una aplicació gratuïta per a telèfons mòbils intel·ligents que avisa a persones formades en maniobres de reanimació càrdiorespiratoria sobre les emergències d'aquest tipus que hi ha a menys d'un quilòmetre de distància.

Quan alguna persona presencia una aturada càrdiorespiratoria pot activar un avís a l'aplicació 'Cardiocity112' per alertar els serveis mèdics urgents del SEM, al telèfon 112, i automàticament s'envia un SMS a tots els voluntaris formats en reanimació que s'han apuntat a l'aplicació i poden estar a menys d'un quilòmetre de distància.

Els que reben el missatge poden acudir al lloc dels fets perquè els ho indica un mapa. A més, tant l'alertant com la persona avisada tenen també disponible un mapa amb els desfibril·ladors públics més propers.

L'empresa Cardiosos d'Igualada està especialitzada en la cardioprotecció i fa cursos per a entitats i organitzacions que volen millorar l'atenció mèdica. Fa uns sis mesos es va plantejar la necessitat de posar en contacte les persones que pateixen una parada càrdiorespiratòria amb les persones formades en reanimació cardiopulmonar (RCP) que poguessin estar a prop, perquè aquestes últimes actuessin abans de l'arribada dels serveis d'emergència.

L'aplicació, gratuïta i disponible per Apple i Android, s'ha creat sota l'auspici de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i el Consell Català de Ressuscitació. L'empresa ja ha posat l'aplicació a disponibilitat de diversos ajuntaments catalans i aquest divendres l'ha presentat en públic perquè cada cop se la descarreguin més ciutadans, i aquells que estan formats es puguin apuntar com a voluntaris.

Aquests voluntaris poden ser metges, bombers, policies, infermers, tècnics d'emergències o persones que hagin fet un curs de suport vital bàsic. De moment, i amb una setmana de vida, ja hi ha 425 persones donades d'alta com a voluntaris, i s'espera que abans de finals d'any hi hagi 10.000 persones registrades. L'aplicació també incorpora la geolocalització de 250 desfibril·ladors en 180 municipis diferents, i la intenció és tenir ubicats tots els desfibril·ladors públics del país abans de final d'any.

Tant Marc Bausili com Pep Méndez, fundadors de Cardiosos, com Manel Cerdà, director del Consell Català de Ressuscitació han destacat la importància de l'actuació immediata després d'una aturada càrdiorespiratoria. En els deu minuts que pot trigar com a mínim una ambulància, la reanimació amb massatge cardíac i boca a boca o l'actuació d'un desfibril·lador pot ser crucial per salvar la vida de la víctima o que sobrevisqui amb menys seqüeles.

A Catalunya moren cada dia deu persones per aturada càrdiorespiratoria i, a més, les possibilitats de supervivència disminueixen un 10% per cada minut que passa sense actuar.En l'últim any unes 30.000 persones han fet cursos de reanimació, i per això és important que estiguin connectats i se'ls informi quan algú a prop seu necessita els seus coneixements.

La distància d'un quilòmetre ha estat fixada perquè el voluntari pugui arribar al lloc de l'emergència en quatre o cinc minuts a peu, corrent, sense agafar el cotxe. Els voluntaris s'apunten a l'aplicació indicant dues adreces on solen estar, habitualment casa seva i la feina, ja que les bateries del mòbil no aguanten la connexió a través de GPS durant les 24 hores del dia. Això limita les possibilitats de localització, però l'aplicació volia ser el menys "intrusiva" possible.

Cerdà ha demanat que la formació en reanimació sigui obligatòria a les escoles, que els tècnics del 112 estiguin formats per acompanyar telefònicament a la persona que truca. Ha recordat que un desfibril·lador costa uns 1.150 euros i que un decret obliga a instal·lar-lo en qualsevol lloc per on passen unes 2.000 persones cada dia, però ha lamentat que la Generalitat no tingui una base de dades actualitzada amb totes les localitzacions de desfibril·ladors públics i privats. Pep Méndez s'ha compromès a crear la base de dades i proporcionar-la al Govern.