Qui més qui menys en sortir al carrer pren unes mínimes mesures de seguretat per evitar robatoris i furts. No obstant això, no resulta tan habitual que els usuaris d'Internet prenguin també precaucions quan naveguen per la xarxa, malgrat que els atacs, espionatge, robatoris d'arxiu i contrasenyes són cada vegada més freqüents i, el que és pitjor, cada dia són més els perills que amenacen. Hi ha moltes formes de protegir-nos a la xarxa. Per exemple, utilitzar xarxes wifi segures, aplicar contrasenyes difícils de desxifrar, mantenir l'antivirus actualitzat...

A més d'aquestes, però, hi ha altres recomanacions per millorar la nostra seguretat i privacitat a la xarxa. Entre les fórmules més eficaces i útils per aconseguir aquest objectiu cal esmentar la possibilitat que ofereixen els actuals navegadors web de permetre consultar Internet en mode privat o incògnit .

Mitjançant aquesta pràctica funcionalitat, els usuaris de la xarxa tenen l'opció de navegar de forma molt més segura i amb més intimitat, ja que aquesta manera evita que les pàgines que visitem siguin guardades en l'historial de cerca ni en el de navegació i per tant impedeix que es mostrin.

A més, amb la manera privat aconseguim que quan tanquem la finestra, les galetes, contrasenyes guardades i altres dades locals de la sessió siguin eliminats de forma automàtica. L'única dada que es guardarà seran els llocs favorits que emmagatzemem i els arxius que descarreguem.

Navegar d'aquesta manera pot tenir molts usos pràctics. La més evident, que ens permet accedir a Internet evitant que ningú que accedeixi al nostre equip pugui saber quins continguts hem estat consultant. Però més enllà d'això, hi ha també altres avantatges. En aquest sentit, la manera incògnit és una fantàstica solució, per exemple, per accedir a Internet en un ordinador públic o aliè, de manera que les contrasenyes que usem per accedir al correu electrònic o a les xarxes socials siguin eliminades en tancar la sessió.

D'altra banda, navegar en incògnit també ens permetrà per exemple obrir de forma simultània diferents perfils en comptes de correu electrònic o xarxes socials, cosa que no és possible quan naveguem en mode normal. D'aquesta manera, podrem navegar en el compte de Gmail de la nostra empresa i alhora consultar també la nostra pròpia compte particular, encara que també sigui del servei de correu electrònic de Google.

Encara hi més utilitats de la navegació privada. Així, per exemple, en realitzar una recerca a Google els resultats que es mostren tenen en compte les nostres preferències i historial de cerques. No obstant això, si no ens convencen els resultats que se'ns ofereixen, podem obrir el mode d'incògnit per a realitzar una recerca totalment 'objectiva', sense tenir en compte res del que haguem consultat amb anterioritat. Fins i tot hem de saber que la manera incògnit pot ser útil per reservar un bitllet d'avió a millor preu, ja que algunes companyies recorren a les galetes emmagatzemades al nostre ordinador per canviar els preus dels seus vols.

Encara navegant en mode privat augmentem molt la nostra privacitat a la xarxa, cal assenyalar que això no serà així al 100%. En aquest sentit, navegar d'incògnit no vol dir una privacitat total ni implica que la nostra activitat sigui totalment irrastreable. De fet, Chrome adverteix en accedir a aquesta funcionalitat que "L'ús del mode d'incògnit no permet amagar la teva activitat de navegació a la teva empresa, al teu proveïdor de serveis d'Internet o als llocs web que visites". També Firefox ho aclareix: "Encara que aquest equip no conservarà un registre del seu historial de navegació, el proveïdor de serveis d'Internet o la seva empresa encara poden rastrejar les pàgines que hagi visitat".

Has de saber, per tant, que encara que naveguis en privat la intimitat no serà total, ja que per exemple les galetes també es poden emmagatzemar en connectors com Flash.