T'has comprat l'últim iPhone i se't queden curtes seves funcions. Tens en el teu poder un model antic, un iPhone 4 o un iPhone 5S i penses que ja el coneixes fins a l'últim racó. Error. Pots fer molts més.

Tenir un iPhone no vol dir saber fer-lo servir al cent per cent. Si ja de per sí són moltes les característiques, cal sumar-li les actualitzacions del sistema operatiu, que són constants i que incorporen noves funcions o canvis en les ja existents.

Si tens un iPhone actualitzat a l'última versió de iOS (o fins i tot amb iOS 8 en alguns casos) has de fer una ullada a aquests 10 trucs que pots fer amb el teu iPhone i que pot ser que no coneguis. Des d'opcions per fer més ràpida l'experiència d'usuari, passant per altres per fer-la més còmoda i fins arribar a fer gairebé infal·lible teu lector d'empremtes, no perdis detall d'aquesta llista.

1. Estalvia bateria posant-lo cap per avall. A que cada vegada que t'arriba una notificació se't il·lumina la pantalla? Si el poses cap per avall, el programari activa automàticament la funció d'estalvi 'Facedown detection', la qual usa els sensors de proximitat i de llum ambiental (situats sobre l'altaveu superior del telèfon) per detectar aquesta posició. Així, la pantalla no s'encén quan entren les notificacions i s'estalvia autonomia. Funciona de l'iPhone 5S en endavant.

2. Introdueix diverses empremtes d'un mateix dit perquè el Touch ID funcioni millor. El millor del sensor d'empremtes de l'iPhone és que pots introduir més d'un dit, així com més d'una petjada per dit perquè, cada vegada que vagis a desbloquejar el terminal, tingui més dades i reconegui amb més facilitat i abans la pròpia empremta . Adéu a haver de ficar-la a mà perquè els teus dits no funcionen.

3. Respon als missatges de WhatsApp o iMessage des de la pantalla de bloqueig, sense necessitat d'entrar en l'aplicació. Cada vegada que vegis que t'ha arribat una notificació, pots prémer sobre ella i arrossegar-la cap a l'esquerra a la pantalla de bloqueig. Et apareixerà el botó de respondre en blau i tocant sobre ell s'obrirà el teclat perquè puguis respondre sense necessitat de desbloquejar l'iPhone ni d'obrir la 'app'. Fàcil i còmode. Això també es pot aplicar quan vagis a respondre a un missatge estant en una altra aplicació, ja que no et caldrà sortir-te d'ella.

4. Deixa que els teus amics o la teva família sàpiga a on et trobes, sobretot si vas a un lloc al qual no has anat mai o amb perill que et puguis perdre. Aquesta opció només està disponible a través de l'aplicació iMessage, però té gran utilitat si, per exemple, vas a passar un dia a la muntanya. Només cal seleccionar un contacte (millor si també té un iPhone, així teva operadora de mòbil no et cobrarà d'haver-se enviar un SMS), obrir la seva conversa, prémer en el botó 'Detalls' de la part superior dreta i donar-li a 'Compartir la meva ubicació '. Allà podràs triar el temps que vols compartir de la ubicació, si una hora, un dia o de forma indefinida.

5. Selecciona diverses fotos alhora arrossegant el dit sobre elles. Efectivament, ja no et cal anar prement una a una per que surti el 'tick', sinó que amb arrossegar el dit és més que suficient. Més ràpid i còmode, no es pot demanar més.

6. Deixa que Siri llegeixi per a tu els documents, pàgines webs o missatges de text. Aquesta funció forma part de l'apartat d'accessibilitat del terminal per a les persones amb una discapacitat, però també és força útil si estàs amb el mòbil i a una altra cosa alhora en la que necessitis la vista. Per activar-la, has d'anar a Configuració> General> Accessibilitat> Veu i activar 'llegir pantalla' i 'llegir selecció'. Siri començarà a llegir el que apareix cada vegada que relliscades dos dits de la part superior a la inferior de l'iPhone.

7. Controla el telèfon tan sols amb moure el cap. Sí, com ho llegeixes, pots fer que amb només moure el cap d'una determinada manera, el teu iPhone dugui a terme una acció associada a aquest moviment. Per activar-veu a Configuració> General> Accessibilitat> Control per botó> Botons> Afegeix un botó> Cambra i, aquí, tries si vols que el moviment sigui girar el cap cap a l'esquerra o dreta. Un cop arribat a aquest punt, només cal seleccionar de la llista sota l'aparell 'sistema' què vols que es faci en moure el cap.

8. Usa els botons físics de volum per fer fotos. Encara que molta gent no ho sàpiga, els botons de pujar i baixar volum que estan al lateral esquerre de l'iPhone també serveixen per prendre una imatge. Només cal prémer un dels dos quan es tingui la foto llista perquè aquesta es faci, així no cal prémer en el pantalla, que en algunes ocasions pot arribar a ser incòmode. Si mantens 1 premut, es farà una ràfega.

9. Prem dues vegades el botó d'inici per apropar les coses de la pantalla al teu dit. En els iPhone més grans, com és el 6 Plus i 6S Plus, aquesta funció és especialment interessant, ja que tot el que hi ha a la pantalla baixa per estar a l'abast del teu dit sense que hagis de moure la mà.

10. Permet que s'accedeixi a la teva informació mèdica sense necessitat de desbloquejar el telèfon. Rara és la persona que no té l'iPhone protegit per contrasenya o empremta dactilar, la qual cosa és un problema per accedir al telèfon de contacte si es té un accident. Si afegeixes el teu informació mèdica i a qui trucar a la 'app' de Salut, aquesta apareixerà en el botó d'emergències que hi ha a la pantalla de desbloqueig.