L'11 de maig nou xerpes van coronar l'Everest per primera vegada en dos anys, però no pel somni de la glòria o d'entrar a la història, sinó per reobrir la ruta arrasada per les allaus i el terratrèmol del 2015 i que així tornin les expedicions de muntanyencs de les quals viuen aquests guies.

L'assoliment dels xerpes -paraula que significa "la gent de l'est"- va ser difós pels mitjans de mig món, però els noms de Neema Chiri Sherpa, Aang Temba Sherpa, Mingma Chiri Sherpa, Gyaljen Dorje Sherpa, Aang Gyaljen Sherpa, Mingma Sherpa, Lakpa Chiri Sherpa i Shere Gyaljen Sherpa no van sortir gairebé enlloc.

"El treball era molt complicat aquest any perquè érem els primers a pujar-hi després del terratrèmol i les allaus que havien destruït completament la ruta", va indicar a Efe Pasang Tenzi, el líder de l'expedició.

Aquesta setmana van ser reconeguts pel govern del Nepal, més que no pas per la seva gesta, per haver restablert una font de divises que permet a l'estat ingressar a les seves arques al voltant de 3,5 milions de dòlars anuals, i molts més en llocs de treball directes i indirectes.

Cada estranger paga uns 11.000 dòlars per aconseguir el permís d'escalada, però les despeses totals ronden els 50.000 dòlars si s'hi sumen les necessàries per aclimatar-se, pagar els guies, el material, la manutenció i l'allotjament.

Els xerpes s'encarreguen de traçar la ruta, de preparar ancoratges i de portar els muntanyencs fins al cim i baixar-los de nou sans i estalvis.

No obstant això, el treball de què viuen penjava d'un fil després de l'allau que l'abril del 2014 va deixar 16 guies morts i que va posar fi a la temporada, i el terratrèmol del 25 d'abril de l'any passat, que es va endur més de 8.000 vides del Nepal, incloses les de 19 muntanyencs al camp base de l'Everest.

El govern nepalès va ampliar fins al 2017 els permisos per als muntanyencs que no van poder pujar-hi els dos últims anys per recuperar així el sector.

Pasang Tenzi va començar a fer muntanyisme el 1999, quan tenia 15 anys, guiant els senderistes, fins que es va convertir en un guia d'escalada als 19 anys, quan va remuntar l'Everest per primer cop. Fa tres setmanes va encapçalar l'expedició que va obrir la ruta, va reparar ancoratges i va col·locar cordes des del Camp 2 (n'hi ha quatre) fins als 8.848 metres del cim.