Les aplicacions de missatgeria instantània s'han tornat indispensables en les nostres comunicacions diàries. No només per la immediatesa, sinó també per l'estalvi que generen en no haver d'efectuar una trucada. Però, són segures aquestes aplicacions? Garanteixen la nostra privacitat? Analitzem aquests aspectes en les tres apps més utilitzades: WhatsApp, Telegram i snapchat.

WhatsApp

Comencem per l'app de missatgeria més utilitzada del món, el que no vol dir que sigui la més segura. La companyia ha millorat la seguretat recentment afegint el denominat encriptat d'extrem a extrem. I això que vol dir? Doncs simplement que ningú, a excepció de l'emissor i el receptor dels missatges, pot accedir a la comunicació. Ni tan sols WhatsApp.

Aquest sistema de xifrat té un inconvenient des del punt de vista legal. Si, per exemple, un jutge reclama a WhatsApp accedir a una determinada conversa, la companyia no podrà atendre aquesta petició, encara que vulgui, ja que està completament encriptada.

Telegram

L'aplicació de missatgeria russa va néixer més tard que WhatsApp, però en temes de seguretat sempre ha anat un pas per davant. De fet, va ser la primera a comptar amb xifrat d'extrem a extrem.

A més, a diferència de WhatsApp, Telegram compta amb un sistema de codi obert, el que li atorga un plus de seguretat ja que qualsevol usuari pot posar el seu granet de sorra per reforçar la privacitat de l'app.

Per contra, no permet verificar la identitat dels contactes ni salvaguarda els nostres missatges si ens roben les claus, cosa que sí fa WhatsApp.

Snapchat

Va néixer abans que Telegram però després de WhatsApp i cada vegada més usuaris estan apostant per aquesta aplicació. La seva principal basa des del punt de vista de la seguretat és que els arxius enviats desapareixen del telèfon del receptor als pocs segons de ser vistos. No obstant això, aquest sistema va quedar en entredit fa poc més d'un any, quan un atac va deixar al descobert imatges enviades per centenars de milers d'usuaris de snapchat.

Un informe d'Electronic Frontier Foundation (EFF) revela que és l'app menys segura de les tres. No compta amb sistema d'encriptat d'extrem a extrem, ni verifica la identitat dels contactes. Tampoc està construïda amb codi obert i el seu disseny de seguretat no està ben documentat, segons EFF.