El videojoc d'aventura de "realitat augmentada" Pokémon Go està causant furor a Estats Units, on milions d'usuaris busquen personatges virtuals ocults en el món real amb l'ajuda dels seus telèfons mòbils .

El videojoc, desenvolupat per Niantic Inc i distribuït per la japonesa Nintendo, va debutar als EUA, Austràlia i Nova Zelanda fa tan sols una setmana, però la seva popularitat és tal que ha provocat ja diversos col·lapses dels servidors en els quals s'allotja.

El joc ha aconseguit també superar els 65 milions d'usuaris diaris que la xarxa social Twitter té als Estats Units i ha generat aglomeracions urbanes insospitades per als no iniciats.

La febre ha ajudat també a disparar les accions de Nintendo, que s'han apreciat un 56,65 per cent a la Borsa de Tòquio entre dijous passat i avui gràcies a l'èxit de vendes de Pokémon Go.

A diferència del que sol ser tradicional amb els videojocs, Pokémon Go no es juga al sofà sinó en carrers, parcs, platges i altres enclavaments del món real, que apareixen reflectits a la pantalla del jugador i on s'amaguen els personatges ficticis.

El sistema és senzill. El joc utilitza el sistema de posicionament global del telèfon intel·ligent de l'usuari, així com el seu rellotge, per detectar on i quan hi ha el jugador a la vida real i dins del joc, per fer "aparèixer" un personatge de Pokémon a prop seu, que es veu a la pantalla del telèfon, perquè l'usuari pugui "atrapar".

A mesura que el jugador es mou, depenent del lloc i l'hora, apareixen més i més variats tipus de personatges de Pokémon. Aquesta unió de joc a la realitat física i la virtual és el que en l'argot dels videojocs es coneix com a "realitat augmentada".

A la ciutat californiana de Santa Mònica, per exemple, centenars de jugadors passejaven aquest passat dilluns a la nit pel port armats amb els seus telèfons a la caça d'un Pokémon.

L'escena era semblant a la que es va viure també dilluns a l'emblemàtic parc novaiorquès de Central Park, on centenars de joves apuntaven amb els seus mòbils a arbres i altres llocs del parc en recerca dels cobejats personatges de ficció.

La caça dels Pokémon ha conduït també a estranys descobriments, com la troballa d'una jove a l'estat de Wyoming que va trobar un cadàver mentre jugava.

"Anava caminant cap al pont al llarg de la costa quan vaig veure una cosa a l'aigua. Em va portar uns segons adonar-me que era un cos", va explicar als mitjans locals aquest cap de setmana la jove de 19 anys Shayla Wiggins, que va deambulava en recerca d'un Pokémon quan es va trobar el cadàver.

La histèria pel joc està cobrant tals dimensions en EUA que hi ha hagut departaments de policia que han emès advertiments als jugadors perquè adoptin certes precaucions i no permetin veure tan absorbits pel joc que descuidin la seva seguretat, cosa que l'aplicació adverteix des de l' primer moment.

"Estan arribant munts d'informacions sobre situacions de perill", sobretot per la distracció de vianants i conductors per estar jugant, ha informat avui el Consell Nacional de Seguretat.

"El que està fet per ser un joc divertit pot tenir conseqüències tràgiques en la vida real si estàs manejant o creuant el carrer", ha advertit avui el Departament de Vehicles de Nova York.

Els comerços locals tracten també d'aprofitar la popularitat del joc, amb cartells que proposen als transeünts que facin una parada en les seves instal·lacions per caçar algun monstre inesperat.

La realitat augmentada permet emplaçar elements virtuals en el món físic i ha fet possible, en aquest cas, que els aficionats del videojoc distribuït per Nintendo recorrin els carrers ajudats per mapes virtuals i buscant amb les seves càmeres Pokémon.

La sensació pel joc s'ha fet tan gran als Estats Units, que està a punt de superar a Twitter en termes d'usuaris actius diaris de telèfons amb sistema Android.

El joc, que està disponible per als sistemes Android i iOS i la descàrrega és gratuïta, es basa en l'univers de criatures fantàstiques que van popularitzar els jocs d'ordinador i els dibuixos animats Pokémon, que van sorgir a finals de la dècada de 1990.

En la nova versió hi ha 151 criatures, encara que el catàleg que es va desenvolupar antany va arribar a tenir més de 700, ia més de caçar als personatges, el joc té directors de gimnàs i entrenadors contra els quals els jugadors poden lluitar.

Tot i que encara no s'ha concretat, els avenços promocionals que han tret els promotors del videojoc avancen que en un futur es podrà jugar a Pokémon Go amb diversos jugadors alhora per compartir l'experiència amb els amics.