Pokémon GO és el fenomen del moment i de l'estiu. Centenars de milers de persones de tot el món han sortit a recórrer els carrers de les ciutats o localitats per fer-se amb tots. Quin problema hi ha? Que el joc consumeix massa bateria i dades mòbils.

El somni de molts nens dels 90 s'ha convertit en realitat: ja es pot ser entrenador pokémon en la vida real. Recórrer el món per buscar a Pikachu, obrir ous amb la incògnita de què sortirà d'ells, somiar amb tenir un pokémon llegendari i enfrontar-se a altres entrenadors per fer-se amb el poder d'un gimnàs. No es pot demanar molt més.

Per desgràcia, en certa manera l'experiència del joc es veu truncada per dos aspectes fonamentals: el consum de bateria i de dades mòbils. El fet d'haver de portar el mòbil tota l'estona encès, executant-se la aplicació, amb la pantalla encesa i connectat el GPS fa que l'autonomia del terminal vagi minvant; el joc, a més, consumeix dades mòbils per funcionar, ja que el GPS es va actualitzant constantment i el progrés es va sincronitzant amb els servidors perquè el jugador no perdi l'avançat.

Si estàs enganxat a Pokémon GO i vols saber com reduir el consum de bateria i dades mòbils, fes un cop d'ull a aquests consells. Segurament no et solucionin al complet els problemes, però sí que t'ajudaran a perllongar la vida del teu 'smartphone' en tots dos aspectes.

Consum de bateria

El consum de bateria de la 'app' és certament cridaner. Depenent de quin sigui el teu mòbil, en un parell d'hores pot haver consumit més de la meitat de la càrrega total; una autèntica burrada. Això és una cosa molt incòmode, ja que et restringeix l'ús de la 'app', així com del telèfon en general, a més de que com més cicles de càrrega tingui una bateria, menys dura en el temps.

Què pots fer amb el propi telèfon perquè la despesa de bateria sigui menor? Aquí va una llista de consells fàcils de dur a terme:

1. Desactiva totes les connexions que no necessitis (WiFi, Bluetooth). Perseguir pokémon no requereix que es tinguin certes xarxes actives, de manera que si les apagues reduiràs el consum de bateria de coses innecessàries.

2. Compte amb la brillantor de la pantalla. Com l'aplicació ha d'estar en primer pla per funcionar, això implica que la pantalla està sempre encesa. Redueix la brillantor de la mateixa tot el que puguis; és normal que el tinguis una mica més alt per evitar reflexos molestos, així que baixar-lo al màxim no és una opció.

3. Activa el mode d'estalvi d'energia del mòbil. Els mòbils tenen una opció dins de Configuració> Bateria per posar-lo en mode estalvi i que, per exemple, no s'executin determinades animacions o el mòbil no porti a terme certs processos. Aprofita't d'aquesta funció en qualsevol sistema operatiu.

4. Activa el mode estalvi en Pokémon GO. Els de Niantic ja sabia que l'aplicació consumeix un alt nivell de bateria, pel que han inclòs dins el joc una manera d'estalvi. Només cal prémer a la Pokeball, anar a opcions (l'engranatge) i marcar l'opció de "estalvi de bateria".

5. Si et veus molt apurat, fes que no t'arribin notificacions. Els sistemes operatius mòbils d'avui en dia inclouen opcions de "no molestar" o "no disponible" per evitar que arribin notificacions. Que arribin aquests avisos consumeix una quantitat ínfima de bateria, però el anar a mirar l'aplicació sí que pot ser pitjor. Activa aquesta manera per centrar-te en el que és important: capturar Pokémon i no desistir pel camí per manca d'autonomia.

6. Apaga el so i la música. Realment et cal escoltar els efectes de so o la música? No aporten res com a tal al joc i tret que vagis amb cascs, difícilment ho sentiràs amb el bullici del carrer. Si apagueu les dues opcions en els ajustos, estalviaràs una mica de bateria.

7. Aprofita't de la manera avió en alguna ocasió. Si surts de casa amb rumb fix a una Pokeparada, encén la 'app' amb la WiFi del teu domicili i activa la manera avió fins que arribis al lloc. D'aquesta manera, pel camí no consumiràs massa bateria i només has de treure aquest mode quan arribis per poder obtenir la teva recompensa.

8. Desactiva les aplicacions en segon pla. Hi ha determinades 'apps' que encara que no estiguin obertes i en ús com a tal, s'estan actualitzant en segon pla, com són Facebook o Twitter - si no s'actualitzaran en segon pla, no t'arribarien les notificacions quan algú es posa en contacte amb tu - . Desactiva aquesta opció al menú d'Ajustos del teu telèfon.

9. Caça pokémons i res més. Quan surtis de casa, centra't en caçar pokémons i ja, no et dediquis a explorar el mapa a la recerca de coses o a organitzar la llista de pokémons perquè gastaràs bateria. Tampoc utilitzis el mòbil per a altres coses, com pot ser revisar el correu o escoltar música, perquè la teva bateria volarà.

Ús de dades mòbils

El joc requereix accés a Internet per funcionar, ja sigui mitjançant WiFi o dades mòbils. A l'haver de sortir al carrer, l'habitual és que utilitzis la teva connexió de dades, cosa que no dura eternament. Quedar-te a principis de mes sense megues al mòbil és una autèntica tortura, no només pel que fa al joc respecta.

Si jugues molt, les teves dades poden acabar en menys que canta un gall. Aquí van uns consells ràpids per estalviar en les dades:

1. Evita que les aplicacions s'actualitzin amb dades mòbils. Això, tant en Android com iOS, és un consell general per al teu dia a dia amb el telèfon. Si parlem en concret de Pokémon GO, la 'app' ja de per si utilitza dades cada vegada que la encens pel carrer; si a més s'estan actualitzant altres aplicacions com Twitter, WhatsApp o el navegador, les teves dades duraran dos telediaris.

2. Activa 3G per jugar, no 4G. Hi ha estudis que proven que es consumeixen més dades mòbils amb 4G que amb 3G. Això és degut al fet que la resposta de connexió és millor amb les primeres, pel que en el mateix temps es poden fer més coses. Amb 3G notaràs com les teves dades minven, però no tant com amb 4G.

3. Desactiva la realitat augmentada. La realitat augmentada és l'opció que permet veure el carrer quan estàs capturant un pokémon. Si desactives aquesta opció, el consum de dades serà menor, ja que no serà necessari utilitzar el GPS i Internet per a renderitzar també el que hi ha al teu voltant. Pots desactivar-quan estiguis capturant pokémon, en un botó que surt de color blau i blanc.

4. Descarrega els mapes amb anterioritat. Pokémon GO necessita GPS per poder funcionar ja que necessita saber on són els carrers, per on et vas movent, etc. Si descarregues els mapes de la zona amb anterioritat, el GPS no requerirà tantes dades mòbils per a funcionar. Per realitzar aquesta acció, has de tenir Google Maps instal·lat al teu mòbil; una vegada que tinguis a pla la zona que vols descarregar, prem sobre la barra de cerca i baixa fins al final de totes les opcions que apareixen. La penúltima d'elles és "descarregar zona nova sense connexió", així que només et quedarà seleccionar-la i acceptar la descàrrega just després.

5. Posa un límit al teu consum de dades. Si el teu mòbil no té una opció per a avisar-te quan arribis a determinat tant per cent consumit de dades, pots fer que el teu operador t'avisi quan et quedi poc. D'aquesta manera, segons vegis que s'acosta aquest consum a certa quantitat pots evitar utilitzar l'aplicació o fer-la servir menys.

6. Obre Pokémon GO només quan vagis a jugar. Tenir tota l'estona l'aplicació encesa no val de res si no estàs jugant, així que tanca-la per evitar que es malgastin dades mòbils (en primer o segon pla) i bateria.