En els últims anys han proliferat les denominades aplicacions 'fitness' per a mòbil i altres dispositius, que combinen esport i dieta per millorar la forma física, però experts alerten que podrien posar en risc la salut si s'abusa d'elles o sense un especialista que supervisi l'entrenament i l'alimentació.

Les tecnologies aplicades a l'esport ocupen la primera posició en la llista de tendències 'fitness' del 2016 elaborada pel Col·legi Americà de Medicina Esportiva (ACSM, segons les sigles en anglès).

Segons indica l'estudiant de doctorat en Ciències de l'Exercici i formador de la Federació Espanyola d'Activitats Dirigides i Fitness (FEDA), Javier Alonso, "són una tendència que ha pujat com l'escuma" a causa no només a l'auge de les aplicacions electròniques, sinó al fet que aconseguir i mantenir un bon estat físic està "molt de moda".

L'usuari ha de registrar-se en elles i introduir informació com a sexe, edat, pes i altura. I, a continuació, el sistema li ofereix un pla estàndard de taules de sèries combinades d'exercicis. Moltes ofereixen proves gratuïtes perquè, després, si l'usuari ho desitja, pagui per accedir a l'aplicació completa (el preu de les més econòmiques oscil·la entre els tres i cinc euros).

Així, té al seu abast un programa d'entrenament acompanyat d'imatges, vídeos o consells per realitzar on i quan vulgui. "El problema és que no està supervisat per un entrenador", apunta Alonso, la qual cosa podria provocar lesions, si s'abusa de la seva utilització, que estarien ocasionades per "una mala tècnica realitzada al llarg del temps, així com la incorrecta intensitat o repetició dels exercicis".

Les persones que utilitzen aquests plans corren el risc de sofrir tendinopatía, lesions musculoesqueléticas i fatiga, segons aquest expert. A més, com succeeix amb la majoria dels continguts digitals, els menors també poden accedir lliurement a aquests entrenaments i dietes sense cap tipus de supervisió, per exemple amb una edat falsa.

En la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació (Sedca), el president del comitè científic, Jesús Román, explica que poden existir certs riscos quan algú modifica la seva alimentació sense assessorament professional, "perquè la salut depèn, en gran manera, del que mengem diàriament".

En la seva opinió, aquestes aplicacions "són vàlides per emetre consells i recomanacions generals" i poden ser d'ajuda "quan estan clars el seu ús i les seves condicions".

Però quan se segueixen dietes inadequades, aquestes poden tenir un efecte perjudicial per a l'estat nutritiu de la persona, perquè solen ser genèriques i poc especialitzades. A més, darrere de l'aplicació "no sol haver-hi ningú a qui consultar en cas de dubte", apunta Román.

També són populars els espais a les xarxes socials que ofereixen vídeos amb exercicis i altres consells per portar una vida saludable.

Patry Jordán, una 'youtuber' esportiva els enregistraments de la qual aconsegueixen el milió de reproduccions diàries, explica que els gimnasos tampoc ofereixen un servei personalitzat i compara els seus vídeos a la xarxa amb una classe col·lectiva en un centre esportiu, a la qual qualsevol pot accedir.

No obstant això, matisa que el seu entrenament 'online' és gratuït i, a més, pot realitzar-se on i quan un vulgui. Reconeix que la millor opció seria un entrenador personal, però considera que "no tothom l'hi pot permetre".

Segons la dificultat, els seus entrenaments estan dividits en quatre categories. També ofereix consells nutricionals sobre com organitzar els menjars, informació sobre les calories recomanades per a cada persona, un pla d'alimentació per a vegetarians i un altre menú de manteniment d'1.500 calories diàries.

"Aquesta informació està elaborada per nutricionistes", assegura Jordán, que adverteix que les seves dietes són per mantenir el pes, no per aprimar. Fins ara, l'accés al seu pla 'fitness' és gratuït, però desenvoluparà una part de pagament complementària. "Creguem contingut de valor i allò que és gratuït de vegades no es valora prou", justifica.

En general, pot dir-se que els experts consideren que aquesta tendència és positiva sempre que s'utilitzi de manera moderada i com a suport d'un entrenament específic que prèviament hagi dissenyat un monitor especialitzat.