Cerca a Google és fàcil. Vas al cercador, introdueixes en ell el que vols trobar i vas passant les pàgines fins a trobar el resultat més òptim. Si és un tema genèric, el més segur és que el trobis ràpid; si és una cosa una mica més específica, o per a un públic menor, et tocarà donar alguna que altra volta. Per evitar perdre el temps, hi ha certs trucs que fan les recerques més exhaustives.

Google és el cercador de referència, el més important a nivell mundial. En ell pots trobar de tot, des d'informació per a un treball acadèmic i fins les xafarderies del dia o alguna web que et resolgui el problema que tens amb el teu telèfon. Com tot en aquesta vida, per obtenir les millors respostes cal dedicar-hi una estona i cal saber més o menys com buscar, què descartar o per on tirar.

El que escriguis a la barra de recerques i com ho escriguis és essencial. Vols saber com utilitzar Google amb la major eficàcia? Fes una ullada a aquests trucs per agilitzar el procés i, sobretot, per obtenir les respostes més acord amb el teu rastreig.

Utilitza cometes per cercar frases exactes

Si introdueixes a la barra de recerques determinades paraules, et sortiran resultats en què apareguin aquestes paraules, però sense que tinguin per què estar relacionades o anar juntes. Si poses cometes abans i després de la frase que vas a buscar, els resultats inclouran aquesta frase de manera exacta.

L'asterisc com a comodí

Pots fer cerques més exactes aprofitant el comodí de l'asterisc. En escriure la paraula o la frase acompanyada del símbol (per exemple: Twitter * Portaltic), t'apareixeran resultats que portin la paraula Twitter obligatòriament, però també derivats (com trucs Twitter Portaltic o caràcters Twitter Portaltic).

Excloure i incloure paraules

Es pot donar el cas que vulguis buscar certes paraules a Google i et mateixa manera que surti recerca una recerca més genèrica, excepte per certa o certes excepcions. Utilitzant el símbol del guió (per exemple: smartphone Portaltic -iPhone) sortiran recerques relacionades que s'exclouen la paraula o expressió que escriguis darrere del guió (en aquest cas, no sortiran cerques que continguin la paraula iPhone).

Si utilitzes el símbol del més, ocorre el cas contrari: Google et mostrarà resultats de les teves paraules fora del més, però també de pàgines webs que continguin la paraula o les paraules que acompanyen el "+" (com: smartphone Portaltic + iPhone).

Cerca només el títol dels articles

Utilitzant el comandament 'intitle' davant del que vulguis buscar (per exemple: intitle: jocs olímpics aplicacions), es realitzaran recerques en què només es tindran en compte que les paraules apareguin en el títol de l'escrit.

La busqueda només en text, molt útil en certes ocasions

Quan introdueixes la cerca a Google, Google no només busca en el text dels articles o webs, sinó també a la URL, en el títol, en el nom, en la descripcions d'imatges, en els enllaços que hi ha al text i en una infinitat de llocs més. Si poses davant el comandament 'intext', Google només et mostrarà resultats que incloguin les teves paraules en el text com a tal. Es tracta d'una cosa molt útil combinat amb les cometes, sobretot.

Combinar termes

Moltes vegades pots buscar X cosa, però no et fa res que surtin resultats semblants a través d'una altra recerca relacionada, sobretot si és per a consultar dubtes o fer algun treball. Mitjançant el símbol de la barra vertical '|' pots combinar dues o més cerques perquè els resultats siguin més complets (per exemple: Portaltic Android | iOS).

Cerca en una única web

Segur que alguna vegada has llegit alguna cosa en una web o estàs convençut que cert portal tindrà el que busques. També tens l'opció d'utilitzar el buscar propi de la pàgina, si en té, però utilitzar la barra de recerca dels de Mountain View és més senzill i més habitual.

Utilitzant el comandament 'site' pots ingressar una pàgina web i una cerca perquè només surtin resultats pertanyents a aquesta pàgina web (per exemple: site: europapress.es/portaltic/iPhone 7).

Localitzar arxius per descarregar

Aquesta opció és molt útil si estàs fent una feina, més encara en combinació amb Google Acadèmic. El que et permet el comandament 'filetype' és seleccionar un tipus de fitxer (PDF, .docx, .pptx o .xlsx, entre d'altres) perquè només et surtin descàrregues amb ell en els resultats, de manera que puguis baixar-lo per llegir-lo tranquilament (per exemple: filetype: pdf cinema avantguardista).

Conèixer definicions d'una paraula

Si no tens a mà un diccionari, no tens guardat en favorits web de la RAE o tens pressa a l'hora de buscar el significat d'un concepte o paraula, amb tan sols posar a Google el comandament 'defineix' seguit del que vulguis buscar (com: defineix: grafè), et sortirà un quadre amb el resultat de la definició.

Les recerques per imatge, per trobar la font

Has trobat una imatge a Internet que t'interessa, però no saps quina és la font original; vols saber més dades, coses relacionades amb una imatge, però no saps com. Google incorpora una opció de cerca per imatge (a la pantalla inicial de Google Imatges) que et deixa tant enganxar la URL d'una fotografia com pujar-la directament, de tal manera que l'analitza i et dóna la informació que trobi al respecte de la mateixa.

Utilitzar les eines de recerca en les imatges

Moltes vegades, buscar una imatge que realment s'adapti al que passa pel teu cap és complicat, ja que tendeixen a ser molt genèriques i per donar amb la idea pot portar el seu temps. Una vegada que introdueixes la cerca a la pestanya d'imatge, surt un botó de "Eines de recerca" amb el qual delimitar les instantànies fins i tot per drets d'ús, per si necessites alguna imatge 'creative commons'.