Un estudi multicèntric d'investigació clínica, liderat pel doctor Manel Esteller, ha creat un test epigenètic d'aplicació immediata que identifica el 87% dels càncers d'origen desconegut, cosa que permet prescriure tractaments específics i augmentar la supervivència del pacient.

Aquest avenç científic, que avui publica la revista Lancet Oncology, ha permès desenvolupar i validar el primer test de diagnòstic epigenètic per a pacients amb càncer d'origen desconegut (COD) -un càncer agressiu que genera metàstasi abans que el tumor primari s'evidenciï-, cosa que suposa un pas clau perquè el seu tractament pugui ser específic i no a cegues.

El nou sistema diagnòstic desenvolupat per l'equip d'Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), es denomina EPICUP, i serà comercialitzat a tot el món per la farmacèutica Ferrer.

A partir de mostres del pacient, aquest test pot determinar en un termini d'entre cinc i deu dies l'origen del tumor.

Durant cinc anys, l'equip multicèntric ha estudiat marcadors de metilació de l'ADN (el procés químic que altera l'activitat del gen) de 38 tipus de tumors i les seves corresponents metàstasis amb un banc de 10.500 mostres, obtingudes en col·laboració amb hospitals de tot el món. "Si a l'oncòleg li indiques l'origen exacte del tumor, se'n pot precisar el tractament específic, cosa que disminueix la toxicitat i incrementa la supervivència", va destacar el doctor Esteller, professor d'investigació ICREA i de Genètica de la Facultat de Medicina de la UB.

En els pacients diagnosticats amb càncer, el fet més freqüent és que es detecti el tumor primari o original i la presència o no de metàstasi -les cèl·lules del tumor original que han escapat del seu lloc de naixement i creixen en un altre teixit del pacient, distant del seu origen-. Això no obstant, entre el 5 i el 10% dels tumors humans apareixen d'una altra manera, ja que es diagnostica la metàstasi però no el tumor primari.

El test EPICUP s'ha demostrat ara com una potent eina que permet identificar el tumor primari -còlon, mama, pàncrees, etc.- en pacients amb càncer d'origen desconegut, i, en conseqüència, permet accelerar el diagnòstic i i orientar-ne millor el tractament.