Relacionen el canvi climàtic amb les tempestes de sorra, que causen danys enormes

Gestionar de forma sostenible el sòl i l'aigua als terrenys agrícoles, ramaders i urbans és una de les recomanacions que fan els experts

02.10.2016 | 00:00
Una tempesta de sorra pot tenir una força espectacular, però fora del desert danya l´economia
Una tempesta de sorra pot tenir una força espectacular, però fora del desert danya l´economia

Fer una gestió sostenible del sòl i de l'aigua als terrenys agrícoles, ramaders i urbans i mitigar el canvi climàtic són algunes de les recomanacions que han fet l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) per apaivagar les tempestes de sorra.
L'AEMET i el BSC han elaborat un informe sobre les tempestes de pols i sorra, que s'ha presentat en la 71a Assemblea de l'ONU, en què sintetitzen les informacions científiques més recents sobre les tempestes de sorra i pols que els últims anys han causat danys socioeconòmics substancials als habitants de les zones àrides, semiàrides i subhumides seques de l'Àfrica i l'Àsia. Entre d'altres conclusions de l'estudi, hi figura la comprovació que la pols atmosfèrica afecta l'exactitud de les prediccions meteorològiques, ja que repercuteix en les propietats físiques dels núvols i en els nivells de radiació solar, i desenvolupa, per tant, un paper rellevant en el clima.
L'AEMET i el BSC-Centre Nacional de Supercomputació lideren la predicció operativa mundial de tempestes de pols i sorra per mitjà del Barcelona Dust Forecast Center, el primer centre operatiu de l'Organització Meteorològica Mundial.
Les tempestes de pols i sorra es produeixen quan vents forts bufen sobre sòls secs desproveïts de vegetació. Una vegada aixecades, les partícules més fines poden ser transportades al llarg de llargues distàncies, i travessar fins i tot continents o oceans.Segons el BSC-CNS, les tempestes de pols i sorra constitueixen una preocupació creixent entre els governs i la comunitat internacional pels seus efectes negatius en la salut pública, l'agricultura, les infraestructures i el transport.

Mesures protectores
L'informe Avaluació Global de Tempestes de Pols i Sorra destaca la importància de les mesures protectores, que inclouen la millora dels sistemes d'observació, predicció i alerta primerenca, així com de la preparació i disposició de sistemes d'emergència.
Per reduir la contribució humana, recomana estratègies que promoguin la gestió sostenible del sòl i de l'aigua als terrenys agrícoles, ramaders i urbans i la mitigació del canvi climàtic.
El Barcelona Dust Forecast Center, creat el febrer del 2014, produeix i distribueix diàriament prediccions de pols mineral atmosfèrica fonamentals per establir sistemes nacionals d'alerta primerenca que permeten la posada en marxa de mesures tant per detenir i revertir la desertització, com per abordar el problema de la contaminació per pols mineral.

Propagació de malalties
En aquest sentit, l'informe ressalta els efectes negatius de la pols mineral atmosfèrica sobre la salut, ja que afavoreix la propagació de malalties com la meningitis.
La predicció de pols mineral atmosfèrica és part d'una de les tasques que l'AEMET té encomanades en matèria d'emissió de prediccions de fenòmens meteorològics que puguin afectar la seguretat de les persones i els béns materials i en matèria d'elaboració, subministrament i difusió d'informacions meteorològiques i prediccions d'interès general en l'àmbit nacional.
El president del Comitè Directiu del Sistema d'Avaluació i Avisos de Tempestes de Pols i Sorra de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i meteoròleg de l'AEMET, Enric Terradellas Jubanteny, ha estat un dels principals autors de l'informe, juntament amb la doctora Sara Basart, enginyera ambiental i investigadora del Barcelona Supercomputing Center.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Tecnologia

Twitter anuncia el tancament de Vine
Twitter anuncia el tancament de Vine

Twitter anuncia el tancament de Vine

La xarxa social abandonarà l'aplicació de vídeos en bucle "en els propers mesos" per tractar de...

Qids, una app per a grups de xat de pares i mares

Qids, una app per a grups de xat de pares i mares

Desenvolupada per quatre emprenedors catalans, permet organitzar i agilitzar la comunicació entre...

Detingut Igor Seoane, administrador de Rojadirecta

Detingut Igor Seoane, administrador de Rojadirecta

L'arrest va ser ordenat per un jutge corunyès en el marc d'unes diligències secretes iniciades el...

Com saber si rastregen el teu correu i com evitar-ho

Com saber si rastregen el teu correu i com evitar-ho

El seguiment d''emails' és una estratègia de màrqueting de les empreses per obtenir informació

Enllaços recomanats: Premis cinema