Ballar flamenc millora la salut de les persones amb trastorn mental, segons ha explicat la psicòloga de CPB-Serveis de Salut Mental, Anna Rodríguez, una de les responsables del primer curs de flamenc per a usuaris de salut mental en procés de recuperació, que ha començat a Barcelona.

"El ball flamenc té beneficis espectaculars per a aquestes persones, millora molt la rigidesa muscular provocada pels fàrmacs i l'exercici ajuda a perdre pes i a recuperar l'equilibri", ha afirmat Rodríguez, que ha apuntat que també afecta positivament en els pacients en l'àmbit identitari.

"És un treball en grup que ajuda des de la primera sessió les persones amb trastorn mental que tenen dificultats per mantenir el contacte visual o tolerar la presència d'altres persones", ha assegurat la psicòloga.

Anna Rodríguez, que ha destacat que mitjançant el flamenc "s'arriba a llocs on la paraula no aconsegueix arribar", ha indicat que durant la prova pilot que es va desenvolupar l'estiu passat van detectar canvis "espectaculars i molt positius" entre els usuaris de salut mental. "Surten coses en l'àmbit terapèutic increïbles, coses que després d'anys de treball no aconsegueixes assolir i, en canvi, la música i el ball ho aconsegueixen", ha asseverat amb satisfacció Rodríguez.

"La idea d'aquest projecte és que està immers en la comunitat, no només compta el que fem aquí, sinó l'abans i el després", ha explicat la professional, que ha aclarit que els participants són persones que vénen de diferents centres de rehabilitació de CPB-Serveis de Salut Mental, empresa finançada per CatSalut.

El curs es desenvolupa a Casa Candela, centre de formació i promoció del flamenc situat al districte de Ciutat Vella de Barcelona i dirigit per Mónica Batiste, que ha explicat que és la primera vegada que s'aposta per una activitat d'aquest tipus a Catalunya.

"Havia vist com a Sevilla es feia psicoteràpia a través del flamenc i arran d'un problema personal vaig decidir començar a fer classes a persones amb diversitat funcional", ha relatat Batiste, que després de conèixer Anna Rodríguez es van decidir a introduir en el flamenc persones amb trastorns mentals.

"Després de la prova pilot, els alumnes van insistir a continuar i ens va sorprendre com s'havien recuperat, tant físicament com psicològicament", ha declarat Batiste, que afirma que pot veure "des de l'emoció i el moviment del flamenc" el que senten o volen expressar els estudiants.

Segons ha explicat la responsable de Casa Candela, les classes es desenvolupen en grups de quinze persones i es duen a terme un dia per setmana amb una sessió de dues hores, encara que ara han rebut prop de quaranta alumnes.

Les representants de les dues entitats creuen en els beneficis de l'activitat, no només terapèutics o com un servei de rehabilitació més, sinó també com a eina de participació, integració social i apoderament d'aquestes persones amb diversitat funcional.

D'acord amb un informe presentat per l'entitat social Obertament a l'auditori de la Generalitat de Catalunya, el 80,1% dels catalans amb trastorn mental ha estat discriminat en l'àmbit laboral, educatiu, sanitari i/o familiar pel seu estat de salut.

L'estudi confirma que el 54,9% d'aquestes persones han estat marginades bastant o molt freqüentment i el 82,4% dels afectats han ocultat parcialment o totalment la seva malaltia a algú per evitar l'estigma i la discriminació.