Espanya investiga Facebook per compartir les dades de WhatsApp

L'Agència de Protecció de Dades tracta d'aclarir si les transaccions d'informació compleixen la legislació

06.10.2016 | 13:17
Reuters
Reuters

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha obert una investigació per determinar si la nova política de privadesa de Whatsapp, que contempla compartir informació dels seus usuaris amb la xarxa social Facebook, compleix la legislació espanyola.

L'AEPD ha iniciat d'ofici "actuacions prèvies d'investigació" per examinar si aquestes transaccions d'informació entre Whatsapp i Facebook respecten la legislació espanyola en matèria de protecció de dades i, en cas de no complir-los, "determinar la responsabilitats corresponents", ha sostingut l'organisme en un comunicat.

Davant d'aquesta iniciativa, Facebook va assegurar que la política de privadesa de WhatsApp compleix la legislació europea i que col·laborarà amb l'AEPD.

El passat 25 d'agost, Whatsapp anunciava que començaria a compartir amb Facebook el número de telèfon dels seus usuaris, així com informació sobre la freqüència amb la qual aquests utilitzen el servei de missatgeria instantània.

Així, la xarxa social disposa d'accés al número de telèfon que cada usuari utilitza per verificar el seu compte de Whatsapp, així com a dades sobre la freqüència amb la qual utilitza l'aplicació -entre ells, l'última hora de connexió-.

Segons la companyia, són diferents els objectius d'aquest intercanvi d'informació: evidentment millorar l'eficàcia publicitària servint anuncis que siguin més rellevants per als usuaris de Facebook i suggeriments per connectar amb persones conegudes i, d'altra banda, combatre abusos i missatges no desitjats a Whatsapp.

Amb els canvis, els usuaris del servei de missatgeria poden negar-se al fet que les seves dades s'emprin per "millorar experiències respecte a anuncis i productes", però no al fet que Facebook conegui el seu número de telèfon i els seus patrons d'activitat a Whatsapp.

Ara, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha confirmat que investigarà què tipus d'informació es recull i comparteix entre el servei de missatgeria i la xarxa social, les finalitats pels quals s'utilitzen aquestes dades, els terminis de conservació dels mateixos i les opcions que ofereix Whatsapp perquè l'usuari s'oposi al tractament de la seva informació personal.

L'AEPD ha destacat que la seva actuació estarà coordinada amb les quals estan duent a terme les autoritats d'Alemanya, Itàlia o Regne Unit, si bé ha recordat que cadascuna d'elles actua exercint les potestats que li confereixen els seus respectius ordenaments nacionals.

En el cas de trobar indicis que la nova política de privadesa de Whatsapp incompleix la normativa espanyola de protecció de dades, l'AEPD iniciaria un procediment sancionador, com en el seu moment va fer amb el canvi en les condicions de Google.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Tecnologia

Com saber si rastregen el teu correu i com evitar-ho
Com saber si rastregen el teu correu i com evitar-ho

Com saber si rastregen el teu correu i com evitar-ho

El seguiment d''emails' és una estratègia de màrqueting de les empreses per obtenir informació

Google prepara Unplugged, la seva plataforma ´streaming´ per fer front a Netflix

Google prepara Unplugged, la seva plataforma ´streaming´ per fer front a Netflix

El gegant cibernètic busca aliances amb empreses com Disney per implementar continguts al seu...

Les videotrucades, cada vegada més a prop d´arribar a WhatsApp

Les videotrucades, cada vegada més a prop d´arribar a WhatsApp

La nova funció ja es pot veure en versió beta i pròximament arribarà a la resta d'usuaris de...

Google recorda Antonie van Leeuwenhoek, el descobridor dels espermatozoides

Google recorda Antonie van Leeuwenhoek, el descobridor dels espermatozoides

El cercador dedica el seu nou doodle a este científic del segle XVII que va revolucionar la ciència

Enllaços recomanats: Premis cinema