Revolucionen la TDT amb més eficiència, menys consum i més canals

Investigadors valencians han desenvolupat un sistema revolucionari en la transmissió de la televisió digital

10.10.2016 | 10:08
La revolució arriba a la TDT

Investigadors valencians han contribuït a desenvolupar un sistema revolucionari en la transmissió i recepció de la Televisió Digital Terrestre (TDT), que permetria un ús més eficient de l'espectre, menys consum energètic, un cost més baix per l'operador, i més canals pels usuaris.

Es tracta del WIB-Wideband Reuse 1, dissenyat per investigadors de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i les empreses Teracom (Suècia) i Panasonic (Alemanya) i gràcies al qual han estat premiats amb el 'Best Conference Paper' en la Convenció Internacional de Radiodifusió (IBC 2016), celebrada a Amsterdam.

El científic d'iTEAM Jordi Joan Giménez ha explicat a Efe que WIB permetria transmetre el senyal de TDT com una senyal de major ample de banda en la que, potencialment, tots els transmissors de la xarxa podrien utilitzar totes les freqüències de la banda UHF, de manera que ajudaria a un ús més eficient de l'espectre, un menor consum energètic i un cost molt menor per a l'operador de xarxa.

Des del punt de vista de l'usuari, li permetria gaudir d'un major nombre de canals de televisió i de més qualitat. També li permetria la recepció de la TDT en condicions de mobilitat suportant altes velocitats, per exemple, en vehicles.

A més, WIB definiria un sistema en què tant els radiodifusors com els operadors mòbils podrien utilitzar tot l'espectre UHF, cosa que en un futur acabaria amb l'actual 'guerra' per aquest espai, segons l'investigador.

Entre els seus avantatges, possibilitaria també una reducció substancial dels costos d'operació i de les infraestructures. El consum de potència requerida en els transmissors disminuiria prop d'un 90%, cosa que simplificaria l'equipament i es traduiria en un estalvi en el rebut de la llum i un augment de l'eficiència energètica.

Segons Giménez, "això permetria reemplaçar tots els transmissors actuals presents en una estació de TDT per un únic transmissor de banda ampla que utilitzaria aproximadament un 50% de la potència usada actualment en un d'ells".

"Gran part de l'equipament utilitzat avui en dia a les estacions transmissores de TDT podria ser prescindible i fins i tot situar-se directament sobre les torres de transmissió", ha indicat.

La participació de iTEAM en WIB s'emmarca dins el projecte ET Broadcast, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (TEC2014-56483-R) i cofinançat pels fons europeus FEDER.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Tecnologia

Et vols canviar el mòbil? No et perdis aquests consells

Et vols canviar el mòbil? No et perdis aquests consells

Abans de decidir-te per un o altre model has d'estudiar bé quines són les teves necessitats

Instagram avisarà si fas una captura de pantalla

Instagram avisarà si fas una captura de pantalla

Aquesta funció només s'activarà quan es tracti d'una història o missatge que estigui a punt de...

Vuit trucs per personalitzar el teu mòbil Android

Vuit trucs per personalitzar el teu mòbil Android

Google ofereix múltiples opcions perquè cada detall del teu telèfon estigui al teu gust

Enllaços recomanats: Premis cinema