Revolucionen la TDT amb més eficiència, menys consum i més canals

Investigadors valencians han desenvolupat un sistema revolucionari en la transmissió de la televisió digital

10.10.2016 | 10:08
La revolució arriba a la TDT

Investigadors valencians han contribuït a desenvolupar un sistema revolucionari en la transmissió i recepció de la Televisió Digital Terrestre (TDT), que permetria un ús més eficient de l'espectre, menys consum energètic, un cost més baix per l'operador, i més canals pels usuaris.

Es tracta del WIB-Wideband Reuse 1, dissenyat per investigadors de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i les empreses Teracom (Suècia) i Panasonic (Alemanya) i gràcies al qual han estat premiats amb el 'Best Conference Paper' en la Convenció Internacional de Radiodifusió (IBC 2016), celebrada a Amsterdam.

El científic d'iTEAM Jordi Joan Giménez ha explicat a Efe que WIB permetria transmetre el senyal de TDT com una senyal de major ample de banda en la que, potencialment, tots els transmissors de la xarxa podrien utilitzar totes les freqüències de la banda UHF, de manera que ajudaria a un ús més eficient de l'espectre, un menor consum energètic i un cost molt menor per a l'operador de xarxa.

Des del punt de vista de l'usuari, li permetria gaudir d'un major nombre de canals de televisió i de més qualitat. També li permetria la recepció de la TDT en condicions de mobilitat suportant altes velocitats, per exemple, en vehicles.

A més, WIB definiria un sistema en què tant els radiodifusors com els operadors mòbils podrien utilitzar tot l'espectre UHF, cosa que en un futur acabaria amb l'actual 'guerra' per aquest espai, segons l'investigador.

Entre els seus avantatges, possibilitaria també una reducció substancial dels costos d'operació i de les infraestructures. El consum de potència requerida en els transmissors disminuiria prop d'un 90%, cosa que simplificaria l'equipament i es traduiria en un estalvi en el rebut de la llum i un augment de l'eficiència energètica.

Segons Giménez, "això permetria reemplaçar tots els transmissors actuals presents en una estació de TDT per un únic transmissor de banda ampla que utilitzaria aproximadament un 50% de la potència usada actualment en un d'ells".

"Gran part de l'equipament utilitzat avui en dia a les estacions transmissores de TDT podria ser prescindible i fins i tot situar-se directament sobre les torres de transmissió", ha indicat.

La participació de iTEAM en WIB s'emmarca dins el projecte ET Broadcast, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (TEC2014-56483-R) i cofinançat pels fons europeus FEDER.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Tecnologia

El nou Samsung Galaxy S8.
Primer contacte amb el Samsung Galaxy S8<br/>

Primer contacte amb el Samsung Galaxy S8

La pantalla del nou model és una de les millors del mercat, però només és una part d'un dispositiu...

Dotze problemes habituals de WhatsApp i com solucionar-los

Dotze problemes habituals de WhatsApp i com solucionar-los

Molts dels errors més freqüents que ens podem trobar són de fàcil solució

Totes les novetats del Samsung Galaxy S8

Totes les novetats del Samsung Galaxy S8

El telèfon insígnia de la firma incorporarà el processador mòbil més avançat del mercat

Els riscos del joc 'A quin famós t'assembles?'

Els riscos del joc "A quin famós t'assembles?"

Compartida per molts usuaris a Facebook, aquesta aplicació recopila les dades personals de l'usuari

Enllaços recomanats: Premis cinema